Kanapki na kolację wieją nudą. Zamiast tego lepiej przygotować coś równie szybkiego, ale oryginalnego

Przepis na tofucznicę przyda się zwłaszcza tym, którzy mają już dość codziennego spożywania kanapek na kolację. Wegańskie danie zasmakuje każdemu, kto ceni sobie prosty, dobrze doprawiony i uniwersalny posiłek.

Tofucznica - jak sama nazwa wskazuje - to wegański odpowiednik jajecznicy, w którym zamiast jajek występuje doprawione tofu. Jeśli znudziły ci się już nudne kanapki i szukasz pomysłu na coś oryginalnego, a przy okazji wyjątkowo smacznego - spójrz na przepis poniżej. Z pewnością przypadnie ci do gustu.

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Szybka kolacja zamiast kanapek. Tofucznica z tego przepisu to złoto

Tofucznicę przygotujesz w ekspresowym tempie. Najlepsze w niej jest to, że można ja wzbogacić o swoje ulubione dodatki. Mogą to być zarówno pomidory, ogórki, szparagi, jak i pieczarki, cukinia, cebula czy szpinak. Finalnie to od nas zależy, jak będzie się prezentować danie. Może być skromnie, acz pożywnie lub kolorowo i "na bogato". To świetny pomysł na kolację nie tylko dla weganina, ale i każdego, kto ceni sobie smaczny, zdrowy i szybki posiłek. 

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • pół papryki czerwonej,
  • 60 ml wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 płaskie łyżeczki płatków drożdżowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki czarnej soli,
  • szczypta tymianku, curry, chilli, oregano,
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek, listki bazylii lub kolendry.

Tofucznica ziołowa z pomidorkami i papryką. Sposób przygotowania

Tofu pokrusz i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Kiedy nabierze złocistego koloru, dopraw go solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, chilli oraz curry. Dodaj płatki drożdżowe, czosnek, a także umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe i paprykę. Smaż całość przez kilka minut. Wlej wodę, wymieszaj i podsmaż, aż płyn wyparuje. Tofucznica powinna mieć konsystencję zbliżoną do jajecznicy. Na koniec możesz ją wzbogacić o posiekany szczypiorek lub świeże zioła. Smacznego!

Więcej o: