Tofucznica - jak sama nazwa wskazuje - to wegański odpowiednik jajecznicy, w którym zamiast jajek występuje doprawione tofu. Jeśli znudziły ci się już nudne kanapki i szukasz pomysłu na coś oryginalnego, a przy okazji wyjątkowo smacznego - spójrz na przepis poniżej. Z pewnością przypadnie ci do gustu.
Tofucznicę przygotujesz w ekspresowym tempie. Najlepsze w niej jest to, że można ja wzbogacić o swoje ulubione dodatki. Mogą to być zarówno pomidory, ogórki, szparagi, jak i pieczarki, cukinia, cebula czy szpinak. Finalnie to od nas zależy, jak będzie się prezentować danie. Może być skromnie, acz pożywnie lub kolorowo i "na bogato". To świetny pomysł na kolację nie tylko dla weganina, ale i każdego, kto ceni sobie smaczny, zdrowy i szybki posiłek.
Składniki:
Tofu pokrusz i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Kiedy nabierze złocistego koloru, dopraw go solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, chilli oraz curry. Dodaj płatki drożdżowe, czosnek, a także umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe i paprykę. Smaż całość przez kilka minut. Wlej wodę, wymieszaj i podsmaż, aż płyn wyparuje. Tofucznica powinna mieć konsystencję zbliżoną do jajecznicy. Na koniec możesz ją wzbogacić o posiekany szczypiorek lub świeże zioła. Smacznego!