Po wojnie prababcia robiła te kotlety. Pewnie były smaczne, ale ja je podrasowałam

Jak zrobić kotlety po taniości i bez mięsa? Moja prababcia tuż po wojnie robiła podobno pyszne kotlety z kaszy. Robiła je później moja babcia, następnie mama i w końcu ja. Jednak dodaję kilka składników, przez które te tanie kotlety są dużo smaczniejsze. Nie zapominam też o konkretnej kaszy - nadaje się tylko niepalona.

Tani obiad bez mięsa? Proszę bardzo! To wcale nie musi być jajko sadzone z ziemniakami lub makaron ze śmietaną. Dawno temu, tuż po wojnie, kiedy wszystkiego brakowało, moja prababcia Józefa robiła podobno najpyszniejsze kotlety z kaszy gryczanej. Ten smak znam doskonale - moja babcia także je robiła, ale nie dodawała do nich tego, co ja. Oprócz kaszy gryczanej i twarogu dodaję także czosnek, koperek i podsmażoną na smalcu cebulę. Taki obiad mogę jeść codziennie i nie będę miała dość. 

Zobacz wideo

Przedwojenne kotlety w nowoczesnej wersji. Są tanie i przepyszne

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy gryczanej niepalonej,
  • ok. 400 g twarogu półtłustego, 
  • 1 większe jajko, 
  • 1 duża cebula zeszklona na maśle lub smalcu,
  • 2 niewielkie ząbki czosnku, 
  • łyżka posiekanego koperku, 
  • sól, pieprz, lubione przyprawy, 
  • bułka tarta, 
  • tłuszcz do smażenia.

Kotlety z kaszy gryczanej - sposób wykonania:

  1. Kaszę ugotuj na pół miękko. Kieruj się starą zasadą - na jedną szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody. Wówczas kasza idealnie się uparuje. Nie zapomnij jednak o soli. Ugotowaną i miękką kaszę odłóż, by lekko przestygła. Ja dodaję do gotującej się kaszy 2 listki laurowe - możesz wykorzystać ten trik. 
  2. Ugotowaną kaszę przełóż do miski. Dodaj pokruszony (ale nie zmielony) twaróg. Dołóż cebulkę zeszkloną na tłuszczu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz koperek i przyprawy. Całość wymieszaj tak, jak na kotlety mielone. .
  3. Kotlety z kaszy gryczanej uformuj w zwilżonych dłoniach w kształt przypominający mielone. Następnie dokładnie obtocz je z obu stron w bułce tartej. 
  4. Na patelni rozgrzej sporo tłuszczu. Najlepsze są na smalcu, ale możesz usmażyć je także na oleju lub maśle klarowanym. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, połóż kotlety na patelni i smaż na umiarkowanym ogniu. 
  5. Kiedy kotlety z kaszy gryczanej się zarumienią, odwróć je na drugą stronę. Powinny być rumiane z każdej strony.

Takie kotlety to prostota i najlepszy, wiejski smak. Myślę, że wiele osób z ochotą wypróbuje ten przepis. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć jedną rzecz - kotlety z kaszy gryczane smakują perfekcyjnie z sosem pieczarkowym,  a w sezonie - z sosem grzybowym. Takiego przysmaku próżno szukać w przydrożnych zajazdach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.