Tani obiad bez mięsa? Proszę bardzo! To wcale nie musi być jajko sadzone z ziemniakami lub makaron ze śmietaną. Dawno temu, tuż po wojnie, kiedy wszystkiego brakowało, moja prababcia Józefa robiła podobno najpyszniejsze kotlety z kaszy gryczanej. Ten smak znam doskonale - moja babcia także je robiła, ale nie dodawała do nich tego, co ja. Oprócz kaszy gryczanej i twarogu dodaję także czosnek, koperek i podsmażoną na smalcu cebulę. Taki obiad mogę jeść codziennie i nie będę miała dość.
Przedwojenne kotlety w nowoczesnej wersji. Są tanie i przepyszne
Składniki:
- 200 g suchej kaszy gryczanej niepalonej,
- ok. 400 g twarogu półtłustego,
- 1 większe jajko,
- 1 duża cebula zeszklona na maśle lub smalcu,
- 2 niewielkie ząbki czosnku,
- łyżka posiekanego koperku,
- sól, pieprz, lubione przyprawy,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia.
Kotlety z kaszy gryczanej - sposób wykonania:
- Kaszę ugotuj na pół miękko. Kieruj się starą zasadą - na jedną szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody. Wówczas kasza idealnie się uparuje. Nie zapomnij jednak o soli. Ugotowaną i miękką kaszę odłóż, by lekko przestygła. Ja dodaję do gotującej się kaszy 2 listki laurowe - możesz wykorzystać ten trik.
- Ugotowaną kaszę przełóż do miski. Dodaj pokruszony (ale nie zmielony) twaróg. Dołóż cebulkę zeszkloną na tłuszczu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz koperek i przyprawy. Całość wymieszaj tak, jak na kotlety mielone. .
- Kotlety z kaszy gryczanej uformuj w zwilżonych dłoniach w kształt przypominający mielone. Następnie dokładnie obtocz je z obu stron w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej sporo tłuszczu. Najlepsze są na smalcu, ale możesz usmażyć je także na oleju lub maśle klarowanym. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, połóż kotlety na patelni i smaż na umiarkowanym ogniu.
- Kiedy kotlety z kaszy gryczanej się zarumienią, odwróć je na drugą stronę. Powinny być rumiane z każdej strony.
Takie kotlety to prostota i najlepszy, wiejski smak. Myślę, że wiele osób z ochotą wypróbuje ten przepis. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć jedną rzecz - kotlety z kaszy gryczane smakują perfekcyjnie z sosem pieczarkowym, a w sezonie - z sosem grzybowym. Takiego przysmaku próżno szukać w przydrożnych zajazdach.