Każdy, kto ich próbuje, prosi o dokładkę. Soczyste mięso i aromatyczny sos to idealne połączenie

Swego czasu to danie było podawane w moim rodzinnym domu co tydzień. Później o nim zapomniano, lecz znowu wraca do łask. Wyróżnia je aromatyczny sos, a także miękkie i pełne smaku mięso. Pamiętam, że trzeba było robić podwójną porcję, bo każdy miał ochotę na dokładkę.

Każdy gospodarz może pochwalić się swoim popisowym daniem, które przygotowuje dla najbliższych. W moim domu był to przepis na zrazy. Mało kto nie chciał skusić się na ich smak, a porcje rozchodziły się jak świeże bułeczki. Mięso wołowe podawane było z domowym sosem, który tylko dodawał całości smaku. Nietrudno się domyślić, że przy takiej potrawie ślinka sama ciekła.

Zobacz wideo Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

By zrazy wyszły odpowiednio dobre, warto sięgnąć po mięso lepszej jakości. Dodaje się do niego marchew, cebulę, i kiszone ogórki. Dodatkowo warto dodać musztardę, bo to dzięki niej zyskują na smaku. Podane z ziemniakami i sosem są najlepszą obiadową propozycją.

Przepis na zrazy z mielonej wołowiny

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • płyn powstały z pieczonego mięsa,
  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj w kulę.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Marchewkę oraz ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko przełóż do miski, dodaj 2 łyżki musztardy, wymieszaj.
  3. Mięso podziel na 8 mniejszych kulek. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, tworząc kotlecik. Na środku połóż farsz, następnie dokładnie zawiń, formując zrazy.
  4. Przygotowane zrazy obtocz w mące i przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż je do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz około 40 minut. Po tym czasie odlej powstały płyn z mięsa do rondelka.
  5. Do rondelka wlej również wodę i zagotuj to na wolnym ogniu. Z garnuszka odlej chochlę płynu i dokładnie wymieszaj w niej mąkę.
  6. Powstałą mieszankę przelej do rondelka i ponownie odlej chochlę płynu. Teraz dodaj do niej śmietanę i również wlej ją do reszty sosu. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  7. Pod koniec pieczenia oblej mięso przygotowanym sosem. Podawaj całość z purée ziemniaczanym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.