Lane kluski z mlekiem mojego dziadka to danie, któremu nikt nie mógł się oprzeć. Doskonale smakowały zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ale czemu nie na obiad? Lane kluski podaję nie tylko z mlekiem, ale z różnymi zupami. Muszę przyznać, że ten dodatek jest sto razy lepszy niż makaron ze sklepu. Tego po prostu trzeba spróbować.
Lane kluski są przepyszne - ten fakt jest niepodważalny. Odkąd zastąpiłam nimi makaron, zupy znikają jeszcze szybciej. Każdy w moim domu prosi o dokładkę. Nie dziwię się, dzięki lanym kluskom zupy smakują nie tylko lepiej. Na dodatek są też o wiele bardziej sycące. Jak zatem zrobić idealne lane kluski? Oto przepis mojego dziadka z banalną listą składników.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Lane kluski świetnie zastąpią makaron w wielu zupach, jednak to nie ich jedyna forma podania. Kluski kładzione doskonale komponują się z różnorodnymi sosami, ale świetnie smakują też bez żadnego sosu - po prostu okraszone masłem z cebulką, czy skwarkami z boczku, słoniny, a nawet kiełbasy bądź z bułką tartą. Świetnie smakują też w wersji na słodko - z dżemem czy owocami.