Mój ukochany dziadek podawał je wyłącznie z mlekiem. Ja poszłam o krok dalej i zastąpiłam nimi makaron

Lane kluski to smak mojego dzieciństwa. Dziadek serwował je wszystkim wnukom z mlekiem - na słodko lub na słono. Ja zawsze wybierałam drugą opcję. Nic więc dziwnego, że gdy dorosłam, postanowiłam wykorzystać ten przepis. Dziś lanymi kluskami dziadka zastępuję makaron w każdej zupie.

Lane kluski z mlekiem mojego dziadka to danie, któremu nikt nie mógł się oprzeć. Doskonale smakowały zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ale czemu nie na obiad? Lane kluski podaję nie tylko z mlekiem, ale z różnymi zupami. Muszę przyznać, że ten dodatek jest sto razy lepszy niż makaron ze sklepu. Tego po prostu trzeba spróbować. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Lane kluski - przepis. Idealne do rosołu, pomidorowej i wielu innych zup 

Lane kluski są przepyszne - ten fakt jest niepodważalny. Odkąd zastąpiłam nimi makaron, zupy znikają jeszcze szybciej. Każdy w moim domu prosi o dokładkę. Nie dziwię się, dzięki lanym kluskom zupy smakują nie tylko lepiej. Na dodatek są też o wiele bardziej sycące. Jak zatem zrobić idealne lane kluski? Oto przepis mojego dziadka z banalną listą składników. 

Składniki: 

  • 2 jajka, 
  • 4 łyżki mąki, 
  • litr wody, 
  • sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przesiej mąkę. Wbij jajka i wsyp szczyptę soli. Całość wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Konsystencja powinna być nieco gęstsza, niż na naleśniki. 
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj sól. Zagotuj. Jeśli lane kluski mają zastąpić makaron, od razu wlewaj je do zupy za pomocą łyżki. Pamiętaj, aby nie wlewać od razu całego ciasta. 
  3. Gotuj je przez dwie minuty. Po tym czasie podawaj zupę. Smacznego! 

Z czym podawać lane kluski? Propozycji jest wiele, a wszystkie są pyszne 

Lane kluski świetnie zastąpią makaron w wielu zupach, jednak to nie ich jedyna forma podania. Kluski kładzione doskonale komponują się z różnorodnymi sosami, ale świetnie smakują też bez żadnego sosu - po prostu okraszone masłem z cebulką, czy skwarkami z boczku, słoniny, a nawet kiełbasy bądź z bułką tartą. Świetnie smakują też w wersji na słodko - z dżemem czy owocami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.