Wątróbka wieprzowa, wraz z innymi podrobami, to produkt, który warto wprowadzić do swojej regularnej diety. Jest nie tylko niskokaloryczna, ale i bogata w białko i inne składniki odżywcze: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen. To cenne źródło witamin, m.in. A, D, E oraz witamin z grupy B. Wspomaga gospodarkę hormonalną, wspiera wzrok, a nawet chroni przed rozwojem anemii. W wersji z podsmażaną cebulą jest nie tylko zdrowa, ale i wyjątkowo smaczna.
Wątróbka wieprzowa z cebulką to danie, które bez problemu zrobisz w pół godziny. Świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Śmiało podaj je z tłuczonymi lub gotowanymi ziemniakami, miękkimi kluseczkami, z kaszą bądź świeżym pieczywem. Pożywny posiłek doda energii i nasyci głód po długim dniu poza domem.
Składniki:
Mięso umyj w zimnej wodzie. Jeśli chcesz, aby wątróbka była bardziej miękka, oczyść ją z błonek i zrostów, a następnie zanurz na kwadrans w mleku. Osusz wieprzowinę ręcznikiem papierowym, po czym pokrój ją na mniejsze kawałki. Dopraw je solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej, a na talerz wysyp mąkę. Pokrojoną wątróbkę najpierw obtocz w mące, a potem smaż obustronnie na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu zdejmij mięso z patelni i przełóż je na talerz. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w pióra i posypaną cukrem oraz solą cebulę. Kiedy warzywo się zeszkli, dodaj wodę i liście laurowe.
Wymieszaj i dodaj wątróbkę. Oprósz ją solą i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 8-10 minut. Gotową wątróbkę wieprzową z cebulką zaserwuj z ugotowanymi ziemniakami, kopytkami czy pieczywem. Smacznego!