Zapisz przepis na ten boczek, bo przyda się na święta. Marynata sprawia, że zniknie jako pierwszy

Zrobienie go gwarantuje, że cała rodzina poprosi o przepis, a jedna porcja to będzie za mało. Tak przyrządzonego boczku z pewnością nie zasmakowałeś. Zrobienie go wcale nie jest trudne, a aromat rozchodzi się po całym domu.

Boczek to mięso, które w moim domu w okresie świątecznym jest punktem obowiązkowym. Podaje się go również na inne okazji i imprezy i zawsze wszyscy się nim zachwycają. Jeśli jednak chcesz, aby pochwał było znacznie więcej, wykorzystaj ten przepis. Dzięki marynacie mięso stanie się nie tylko smaczne, ale będzie także świetnie się prezentować.

Zobacz wideo Serowa bagieta w boczku

Boczek w marynacie musztardowo-miodowej to coś pysznego, za co podziękuje ci twoje podniebienie. Dlaczego? Mieszanka różnych składników sprawia, że mięso nabiera aromatu i niepowtarzalnego smaku. Musztarda ma ostry, charakterystyczny posmak, a miód lekko ją łagodzi i dodaje słodkości. Dodatkowo po wypieczeniu skórka jest chrupiąca.

Przepis na pieczony boczek w marynacie musztardowo-miodowej

Składniki

  • 500 g boczku,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól i pieprz. Dzięki temu zrobisz marynatę.
  2. Boczek możesz podzielić na plastry lub pozostawić go w całości. Jednak umieść mięso w naczyniu żaroodpornym.
  3. Na boczek wylej przygotowaną marynatę. Starannie natrzyj ją mięso z każdej strony. Naczynie przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny.
  4. Po upływie czasu, rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij boczek z boczku i wstaw do piekarnika. Piecz go około 45-50 minut. W tym czasie powinien zrobić się złocisty i chrupiący. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas sprawdzać jego stopień wypieczenia. Może okazać się, że będzie gotowy wcześniej, niż podaliśmy.
  5. Po upieczeniu wyjmij boczek z piekarnika i pozostaw go na chwilę, aby trochę ostygł. Podawaj mięso z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.