• Link został skopiowany

Naleśniki, które nie mają sobie równych. Jem je na kilogramy i nie tyję dzięki jednej zamianie

Jak zrobić naleśniki, które są pyszne, delikatne, a do tego zdrowe i nie idą w boczki? Cóż, wydawać się może, że taki mały naleśniczek nie zrobi nikomu krzywdy, jednak jeśli gluten lub pszenna mąka ci szkodzą, pewnie myślisz, że musisz obejść się smakiem. Dziś pokażemy ci, że naleśniki mogą być nie tylko przepyszne, lecz także zdrowe. Jedna zamiana i gotowe.
Naleśniki gryczane można podawać z różnymi dodatkami, np. z sadzonym jajkiem.
zdjęcie ilustracyjne, GEOLEE/ iStock

Przepis na naleśniki to chyba najbardziej uniwersalny przepis świata. Naleśniki świetnie smakują prosto z patelni, jeszcze cieplutkie, zwinięte z dżemem lub marmoladą bądź kremem czekoladowym, lecz także w wersji na wytrawnie z kurczakiem lub ze szpinakiem. Nie zapominajmy o przysmaku naszych rodziców i dziadków, czyli o naleśnikach z serem złożonych w kopertę i odgrzewanych na patelni. Przepisów jest multum, ale i tak najważniejszy jest okrągły, cieniutkie placuszek. 

Zobacz wideo

Wiele osób jednak nie je glutenu, a klasyczny przepis na naleśniki zawiera właśnie mąkę pszenną, co z miejsca sprawia, że takie osoby muszą lub chociaż powinny z nich zrezygnować. Są także osoby, które ze względów zdrowotnych powinny stosować dietę z niższym indeksem glikemicznym i dla nich pszenna mąka to także nienajlepszy wybór. Jednak przecież to nie znaczy, że trzeba całkowicie zrezygnować z naleśników. Dziś przychodzimy do was z przepisem na naleśniki, które nie tylko są zdrowsze, lecz także sprawią, że osoby dotychczas "naleśnikowo wykluczone" w końcu zjedzą swój ulubiony przysmak. Wystarczy mąkę pszenną zamienić na mąkę gryczaną i to wszystko. 

Przepis na naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (powinna być jak najbardziej miałka),
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego, 
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 większe jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła, 
  • szczypta soli, 
  • tłuszcz do smażenia.

Naleśniki gryczane - sposób wykonania:

  1. Sposób wykonania przypomina wykonanie klasycznych naleśników. Oczywiście zacznij od roztopienia masła. 
  2. Do miski wsyp mąkę gryczaną, wlej mleko i wodę. Następnie wbij jajka i dodaj masło. Nie zapomnij o szczypcie soli - może być nieco większa, niż w przypadku pszennych naleśników. Maksymalnie pół małej łyżeczki. 
  3. Ciasto na naleśniki zmiksuj na gładko. Następnie porządnie nagrzej lekko natłuszczoną patelnię. I teraz klasycznie - za pomocą chochelki wlewaj na patelnię porcje ciasta na naleśniki. Pamiętaj jednak, żeby nie lać ciasta za dużo - naleśniki powinny być cienkie, inaczej będą się rwać. 

Usmażone naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Taka wersja smakuje zarówno na słodko, jak również na słono. Najlepsze są jednak, jak nieco zmiękną - wówczas łatwiej się składają i zwijają. Moim zdaniem najlepiej smakują z pastą z makreli lub zapieczone z szynką i serem. 

Więcej o: