Jak usłyszałam o pieczonym rosole, nie chciałam uwierzyć. Okazało się, że Ewa Wachowicz robi najlepszy

Pieczony rosół to danie, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam. I wiele innych osób też nie. Okazało się, że ekspertką w robieniu tego dania jest Ewa Wachowicz. To prostsze, niż nam się wydaje.

Jak zrobić pieczony rosół? To banalnie proste, choć receptura może wydawać się zaskakująca. Ewa Wachowicz zdradza kilka trików, dzięki którym będzie smakować obłędnie.  

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Pieczony rosół - przepis Ewy Wachowicz. Na to trzeba zwrócić uwagę 

Przygotowując pieczony rosół trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii. Zdaniem Ewy Wachowicz bardzo ważne są jak najlepsze składniki. Mięso musi być bardzo dobrej jakości, by nadało zupie smaku i aromatu. Warto zadbać też o świeżą włoszczyznę. Cebulę z kolei trzeba obowiązkowo opalić. Oto przepis, którym podzieliła się w jednym ze swoich programów "Ewa Gotuje".

Składniki: 

  • 1 kg szpondra wołowego, 
  • pół kury, 
  • 1cebula
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek selera, 
  • sól, 
  • 3 gałązki lubczyku, 
  • 3 suszone śliwki, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • kawałek cynamonu, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego, 
  • 10 ziarenek pieprzu, 
  • makaron i natka pietruszki do podania. 

Jak zrobić pieczony rosół? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik rozgrzać w trybie góra-dół do 180 stopni Celsjusza.  
  2. Mięso umyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i przykryć folią aluminiową, a następnie piec przez godzinę. 
  3. Do dużego garnka włożyć opaloną cebulę, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę i kawałek selera. Zalać wodą i zagotować. 
  4. Do warzyw dodać upieczone mięso. Do garnka dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować wszystko przez co najmniej 2 godziny na wolnym ogniu. 
  5. Dodać suszone śliwki, cynamon i lubczyk. Gotować przez kolejną godzinę. 
  6. Na koniec zakwasić rosół sokiem z cytryny. Podawać z natką pietruszki i makaronem.  
Więcej o: