Ta sałatka jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu. Chyba nikt nie wie, że robię ją w 10 minut

W moim domu wielkanocny stół aż ugina się od sałatek. A że są to święta jajeczne, nie może zabraknąć propozycji z tym składnikiem w roli głównej. Ta sałatka jest pyszna i zawsze jako pierwsza znika z wielkanocnego stołu.

Sałatka z jajek i ogórków to przystawka, którą kochają moi goście. W tym roku na pewno zrobię aż dwie porcje, by móc dołożyć sałatki do miski, gdy będzie już pusta. Na szczęście robi się ją błyskawicznie, więc to żaden problem. 

Zobacz wideo W Lidlu za te produkty zapłaciliśmy 42 zł. Czy w Biedronce zapłaciliśmy mniej?

Sałatka na Wielkanoc. Jajka i ogórki to jej podstawa 

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Warto więc rozejrzeć się już za przepisami wielkanocnymi. W tym roku już kolejny raz na moim świątecznym stole pojawi się pyszna sałatka z jajek i ogórków kiszonych. Co roku znika ze stołu jako pierwsza. Nie może więc jej zabraknąć. 

Na szczęście przygotowuje się ją bardzo szybko. Wystarczy wygospodarować około 10 minut. Ja jednak nie popełnię tego błędu co przed laty i w tym roku zrobię podwójną porcję. Goście z pewnością się ucieszą. 

Składniki: 

  • 10 jajek
  • 3-4 niewielkie ogórki kiszone, 
  • kilka ząbków czosnku, 
  • pół pęczka koperku, 
  • kilka łyżek jogurtu greckiego, 
  • 2-3 łyżki musztardy, 
  • sól i pieprz, 
  • płatki chilli (opcjonalnie). 

Sałatka na Wielkanoc - przepis. Obłędnie pyszna, a banalnie prosta 

Ta sałatka z jajek na Wielkanoc jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją w 10 minut, a zniknie jeszcze szybciej. Ja zawsze dodaję do niej dużo pieprzu i płatki chilli, by nie była taka mdła i zyskała trochę charakteru. Nie można też zapomnieć o musztardzie, która również doda nieco pikanterii.  

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Siekamy na drobno. 
  2. Kroimy ogórki kiszone w drobną kostkę, a następnie odsączamy. 
  3. Siekamy czosnek i koperek. Dodajemy je do ogórków kiszonych i posiekanych jajek.  
  4. Przyprawiamy według uznania. Dodajemy jogurt grecki i musztardę. 
  5. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, by smaki się przegryzły. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.