Gołąbki to tradycyjna potrawa, której nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi kuchni polskiej. Aromatyczne mięso mielone zawinięte w liście kapusty to prawdziwy rarytas, który przygotowujemy na święta, jak i na co dzień. Świetnie sprawdzą się na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny.
Małgorzata Borysewicz swego czasu wzięła udział w popularnym programie telewizyjnym "Rolnik szuka żony". Dziś kobieta z sukcesami prowadzi nie tylko gospodarstwo mleczarskie na Podlasiu, ale i profile w mediach społecznościowych. Szczególną popularnością cieszy się na Instagramie, gdzie regularnie publikuje pomysły na pyszne posiłki. Kilka dni temu padło akurat na wiosenne minigołąbki. Koniecznie je wypróbujcie!
Składniki:
Kapustę opłucz, a następnie wykrój z niej głąb. Pozostałą część umieść w garnku z wrzątkiem i ugotuj do miękkości. Mięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem, jajkami, nasączoną w mleku bułką i poszatkowaną cebulą, po czym dopraw całość solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Wymieszaj, a następnie niewielkie porcje farszu wykładaj na liście kapusty. Po nałożeniu zawijaj je najpierw od dołu, a później od boków, jak klasyczne gołąbki.
Umieść je w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, posyp startą marchewką i zalej wodą pozostałą z odciśniętego warzywa. Na koniec posyp wszystko solą i obłóż liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz posiekaną natką koperku. Nałóż pokrywkę i umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 150 st. Celsjusza. Zapiekaj danie przez półtorej godziny, a potem wyjmij pachnące gołąbki i wyłóż je na talerze. Smacznego!