Gotowe w kilka minut i mogą wzbogacić świąteczny stół. Bliscy podziękują za ten smak

To oczywiste, że jajka królują w czasie Wielkanocy. Zrobienie ich nie tylko w wersji z majonezem będzie czymś nowym i wyszukanym. Podawane na ciepło staną się kulinarną tradycją, która zostanie w twojej rodzinie na lata. Nie ma możliwości, że ktoś się im oprze.

Jajka to w czasie Wielkanocy produkty, które najczęściej wybieramy w sklepie. To właśnie one grają pierwsze skrzypce w każdym świątecznym daniu. To przecież oczywiste, że barszcz bez tego składnika nie może istnieć, a przy stole każdy odczuje brak ich wersji z majonezem. Chcemy również pokazać, że da się je zrobić jeszcze inaczej. Taką odsłonę każdy będzie zachwalać.

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Przedstawiona przez nas propozycja to jajka po benedyktyńsku. Smakołyk ten jest znany od wielu lat, ponieważ powstał w XVIII wieku w Anglii. Jego nazwa pochodzi od zakonu benedyktyńskiego, gdzie mnisi uprawiali warzywa, owoce i zioła. To właśnie z nich przygotowywali potrawy. Jest to popularna śniadaniowa propozycja, ale dla przełamania schematów podaj ją na wielkanocnym stole. Jeśli chcesz zrobić je w najlepszym stylu, nie zapomnij o kluczowym składniku. Jest nim sos hollandaise zrobiony z żółtek, soku z cytryny i masła.

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Składniki

  • 6 jajek,
  • 3 bułki kajzerki,
  • 6 plasterków ulubionej szynki,
  • łyżka octu winnego,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku przygotuj sos. Żółtka umieść w rondelku i za pomocą trzepaczki ubij na puszystą konsystencję. Następnie podgrzej je na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Do żółtek dodaj masło i mieszaj do zagęszczenia. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dopraw przyprawami, takimi jak pieprz i sól. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Teraz przygotuj jajka. Do rondelka wlej wodę oraz ocet winny. Doprowadź płyn do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Jajka wbijaj bezpośrednio do gorącej wody i gotuj przez około 4 minuty. Powinny być one ścięte z wierzchu i płynne w środku.
  3. Po przygotowaniu sosu i jajek czas na złożenie dania w całość. Bułki przetnij na pół i podgrzej je na patelni. Następnie wysmaruj masłem i ułóż na nich plastry szynki.
  4. Gotowe jajka przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw je do odsączenia z nadmiaru wody. Później połóż je na szynce, a wierzch polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.