Placki ziemniaczane chrupiące i najpyszniejsze. Babcia dodawała do nich nietypowy składnik

Placki ziemniaczane to rzecz, którą kocha każdy, bez względu na wiek, pochodzenie i poglądy. Placki ziemniaczane potrafią łączyć ludzi, ale muszą być naprawdę pyszne. Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane? Moja babcia dodawała składnik, o którym nikt nie pomyśli.

Placki ziemniaczane powinny być przede wszystkim pyszne. Jednak nic nie szkodzi, jak będą przy tym złote i chrupiące. Przepis na placki ziemniaczane jest banalny i to właśnie może nas zgubić. Moja babcia świętej pamięci robiła najlepsze placki ziemniaczane na świecie i mówiąc szczerze, byłam przekonana, że każdy tak robi. Ale słyszał ktoś, żeby do placków dodawać kwaśne mleko? Dzięki temu placki ziemniaczane są delikatniejsze i pełne smaku, a dodatkowo nie ciemnieją. 

Zobacz wideo

Najlepsze placki ziemniaczane - przepis babci Jadwisi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • 1 cebula,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku,
  • 1/4 szklanki zsiadłego mleka,
  • łyżka octu,
  • olej do smażenia.

Placki ziemniaczane (zdjęcie ilustracyjne)Placki ziemniaczane (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl

Najlepsze placki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce.
  2. Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody najlepiej za pomocą ściereczki lub gazy. Wodę jednak zachowaj i poczekaj, aż skrobia osadzi się na dnie naczynia.
  3. Do startych ziemniaków dodaj skrobię, która wytrąciła się na dnie naczynia. Dodaj także mąkę, jajka i sól.
  4. Cebulę zetrzyj na tak samo drobnych oczkach tarki. Następnie wymieszaj całość, dodaj ocet i zacznij smażyć. Dodaj także zsiadłe mleko. Patelnię porządnie rozgrzej i dodaj olej.
  5. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na porządnie rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż na średniej mocy panika z obu stron, aż będą złote i chrupiące.

Po co dodawać do placków ziemniaczanych ocet? Powód jest oczywisty - żeby nie chłonęły oleju i były chrupiące. Taki trik sprawdzi się nie tylko w plackach ziemniaczanych, lecz także w racuchach i najróżniejszych placuszkach. Nie musisz się martwić, smak octu jest niewyczuwalny. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.