• Link został skopiowany

Odwieczny konflikt o najlepszy majonez w końcu będzie rozwiązany. Najsmaczniejszy jest z tego przepisu

Co roku można natknąć się na konflikt, który dotyczy tego, jaki majonez jest najlepszy. Wiele osób jest w stanie się nawet o to pokłócić. Jednak poznając ten przepis może się to skończyć. Aby w Wielkanoc najlepiej ugościć swoich gości, przygotuj dla nich ten sos. Jest idealnie wyważony, smaczny i kremowy.
Domowy majonez
Fot. Shutterstock, Alona Cherniakhova

W internecie trwa odwieczna wojna o najsmaczniejszy majonez, który znajduje się na rynku. My jednak to wszystko pomijamy, bo znaleźliśmy jego najlepszą wersję. To naturalny, bez dodatków, smaczny i aromatyczny dodatek, który możemy wykorzystać w różnorodny sposób w kuchni. Idealny na kanapki, jako dodatek do jajek czy sos do frytek - domowy majonez nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Zobacz wideo 4 sposoby na domowy majonez

Istnieje wiele powodów, dla których warto spróbować domowego majonezu. Po pierwsze, możemy kontrolować składniki, które do niego dodajemy. Bez dodatku sztucznych konserwantów czy wzmacniaczy smaku, możemy cieszyć się naturalnym i zdrowym produktem, który będzie korzystny dla naszego organizmu. Po drugie, domowy majonez jest znacznie smaczniejszy od sklepowych propozycji. Jego świeżość i intensywność smaku są nieporównywalne z tym, co znajdziemy na półkach sklepowych. Zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym pretekstem, by zrobić go samodzielnie. 

Przepis na domowy majonez

Składniki

  • 2 żółtka jajek,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 250 ml oleju roślinnego.

Sposób przygotowania

  1. W wysokiej, ale wąskiej misce umieść żółtka, musztardę, sok z cytryny, a także sól.
  2. Do takiego naczynia włóż ostrożnie blender i włącz go na niskich obrotach. Pamiętaj, by nie odrywać naczynia od dna.
  3. Stopniowo dodawaj olej, stale mieszając. Ważne jest, aby dodać olej stopniowo, bo za duża ilość na raz może spowodować rozwarstwienie się majonezu.
  4. Kontynuuj blendowanie, aż cały olej zostanie wchłonięty, a majonez osiągnie pożądaną konsystencję - powinien być gładki i kremowy. Dodatkowo powinien mieć jasny kolor.
  5. Gdy majonez będzie gotowy, możesz go przelać do słoika, szczelnie go zamknij. Przechowuj go w lodówce maksymalnie przez tydzień. 
Więcej o: