Zupa paprykowa to kolejna zupa krem, którą koniecznie należy wypróbować, kiedy masz ochotę na coś zdrowego i niebanalnego. Przepis, jak to bywa z zupami, nie jest skomplikowany, ale podpieczenie papryk zapewni idealny, głęboki smak. Chcesz poczuć się, jak w restauracji serwującej najlepsze, południowe dania? Nie ma na co czekać, nastawiaj piekarnik.
Najłatwiejsza zupa paprykowa - przepis na dzisiejszy obiad
Składniki
- 6 czerwonych papryk,
- ok. 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
- 2 średnie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- odrobina koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, lubione zioła,
- oliwa z oliwek,
- do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.
Zupa paprykowa - sposób wykonania:
- Papryki prekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub serem.
Wskazówka: Do zupy paprykowej możesz dodać 2 łyżki soku z cytryny, a 10 minut przed końcem pieczenia papryki, do piekarnika włóż czosnek zawinięty w folię aluminiową. Ten trik świetnie podkręci smak potrawy i sprawi, że każdy poprosi o przepis.