Francuska jajecznica jest delikatna i puszysta. To za sprawą tego triku z białkami

Co najczęściej postanawiamy wrzucić na ząb o poranku? Oprócz kanapek na pewno na naszej liście znajdzie się również jajecznica. Pomimo że dość często ja przygotowujemy, i tak warto znać triki, które poprawią jej smak. Ten przepis z pewnością pomoże, bo to receptura na jajka po francusku.

Jajecznica jest tak popularnym daniem, że można się nią zajadać na całym świecie. W zależności od kraju, w którym jesteś, może się ona różnić smakiem lub sposobem przygotowania. Patrząc na francuski przepis, od razu widać, że nie jest ona taka sama jak w naszych domach. Różni się dwoma aspektami, które poprawiają jej walory smakowe.

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Przyrządzając jajecznicę po francuski można się spodziewać delikatnego smaku i puszystej konsystencji. Wynika to z tego, że robi się ją inaczej, niż jak zostaliśmy tego nauczeni. Przede wszystkim białka oddziela się od żółtek, a później ubija się je na lekką pianę. To właśnie ten zabieg ma sprawić, że będzie ona tak mięciutka. Do podsmażonych i wymieszanych białek dodaje się później żółtka, a po wysmażeniu łączy się wszystko z porcją masła. Pomimo takiego, może dla niektórych dziwnego sposobu uzyskuje się konsystencję, o której trudno zapomnieć. Gotową jajecznicę polecamy podawać z porcją tostów i posypaną świeżym szczypiorkiem.

Przepis na jajecznicę po francusku

Składniki

  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżki zimnego masła,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek i umieść w osobnych miskach. Białka lekko ubij na niskich obrotach miksera, żółtka roztrzep za pomocą widelca.
  2. Na patelni roztop połowę masła. Następnie wlej białka i podsmażaj, cały czas mieszając, do momentu, aż zaczną lekko przywierać do spodu.
  3. Teraz dodaj roztrzepane żółtka i mieszaj, aż się lekko zetną. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj jajka z pozostałym masłem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotową jajecznicę serwuj na tostach posmarowanych masłem czosnkowym. Przed podaniem posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.