Pomidory to jedne z najczęściej i najchętniej uprawianych warzyw. Zazwyczaj najpierw wysiewamy je na rozsadę, a gdy wyrosną, przenosimy do doniczek na balkonie lub ogrodu. Choć cały proces jest czasochłonny, pyszne i soczyste plony z własnej uprawy zdecydowanie są tego warte.
Najlepszym terminem na wysiew pomidorów jest marzec, jednak spokojnie możesz zrobić to nawet i na początku kwietnia. Kluczowa jest tu przede wszystkim pogoda, czyli najlepiej stosunkowo stała, ciepła, bez ryzyka, że powrócą przymrozki. Jeśli jeszcze nie wysiałaś nasion, warto zabrać się za to na dniach, by w sezonie cieszyć się soczystymi plonami. Czego będziesz potrzebowała do wysiewu? Oczywiście przede wszystkim nasion. Ważne jest, tylko aby były z pewnego źródła, świeże i z odpowiednią datą ważności. Nie można zapomnieć o lekkiej i przepuszczalnej ziemi przeznaczonej do wysiewu. Oprócz tego przygotuj pojemniki, najlepiej:
Wysiew pomidorów jest prosty i nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Do doniczek wsyp trochę ziemi, włóż nasiona i z pomocą palca delikatnie wepchnij na głębokość około 0,5 cm. Na koniec podlej każde z nich, a na pojemniki nałóż plastikową osłonkę. Ważne, aby nie była całkowicie szczelna. W ten sposób stworzysz miniaturową szklarnię, która utrzyma stałą temperaturę.
Do wykiełkowania nasiona pomidora najlepiej trzymać w stałej temperaturze wynoszącej ok. 25 stopni Celsjusza. Później należy ją nieco obniżyć. Wybierz dla nich jasne, dobrze oświetlone miejsce. Do najważniejszych zadań należy zdecydowanie codzienne zraszanie wodą, by podłoże nie wyschło. Gdy po około tygodniu pojawi się siewka, zdejmij pokrywkę i przez kolejne od 7 do 14 dni obserwuj, jak rosną. Po tym czasie powinien zacząć rozwijać się liść właściwy, który będzie sygnałem, że to najlepszy moment na przeniesienie plonówdo większych doniczek. Każdy powinien mieć osobną. W połowie maja możesz przesadzić je do stałego gruntu.