Gołąbki w sosie pomidorowym to pyszna, tradycyjna i popularna potrawa polska, którą zajada się wiele osób. W zależności od rejonu czy preferencji konkretnej rodziny mogą mieć różny farsz. Zazwyczaj jest to samo mięso, czy takie z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej bądź pęczak. Niezależnie od tego jedno pozostaje niezmienne. Czasochłonne zawijanie zawartości w liście kapusty. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem gołąbków, ale bez długiego stania w kuchni, postaw na ciekawą i smaczną alternatywę.
Zupa gołąbkowa to prosty sposób na to, aby cieszyć się smakiem wyjątkowych gołąbków, ale bez czasochłonnego przygotowywania. Jest przepyszna, sycąca, do tego łatwa i niedroga w przygotowaniu, a co więcej robi się ją błyskawicznie. Choć składa się z tych samych składników, co tradycyjna polska potrawa, omijamy kilka etapów, w tym obgotowywanie kapusty czy zawijanie w nią farszu, dzięki czemu zajmuje znacznie mniej czasu, a smak ma niemalże ten sam. Jak ją przygotować?
Jeśli planujesz zrobić zupę gołąbkową, zacznij od zakupów. Przygotuj:
Przygotowanie zupy gołąbkowej zacznij od zrobienia pulpecików. Zagotuj bulion. Do mięsa mielonego dodaj rozbełtane jajka, przyprawy oraz kaszę mannę, wszystko wymieszaj, po czym uformuj niewielkiej wielkości kulki i wrzuć je do gotującego się bulionu na ok. 5 minut i wyjmij, Weź duży garnek, wrzuć do niego poszatkowaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może być też pokrojony i zgnieciony) i drobno pokrojoną marchewką. Podsmaż, aż cebula zrobi się szklista, po czym dodaj wykorzystany wcześniej bulion. Dorzuć passatę, przyprawy, dokładnie wymieszaj, następnie posiatkuj kapustę i wraz z ryżem także dodaj do zupy. Gdy ryż będzie gotowy, a kapusta miękka, włóż do zupy pulpeciki i zostaw na gazie jeszcze 5-10 minut. Podawaj gorące.