Zapomnij o zawijaniu. Zamiast tradycyjnych gołąbków zrób z nich zupę. Każdy poprosi o dokładkę

Uwielbiasz gołąbki, ale czasochłonne gotowanie skutecznie zniechęcają cię do przygotowania tej wyjątkowej potrawy? Zamiast niej zrób zupę gołąbkową. Jest równie pyszna, sycąca, a przede wszystkim prosta i szybsza w przyrządzeniu.

Gołąbki w sosie pomidorowym to pyszna, tradycyjna i popularna potrawa polska, którą zajada się wiele osób. W zależności od rejonu czy preferencji konkretnej rodziny mogą mieć różny farsz. Zazwyczaj jest to samo mięso, czy takie z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej bądź pęczak. Niezależnie od tego jedno pozostaje niezmienne. Czasochłonne zawijanie zawartości w liście kapusty. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem gołąbków, ale bez długiego stania w kuchni, postaw na ciekawą i smaczną alternatywę.

Zobacz wideo

Jak zrobić gołąbki na szybko? Zastąp je odżywczą zupą

Zupa gołąbkowa to prosty sposób na to, aby cieszyć się smakiem wyjątkowych gołąbków, ale bez czasochłonnego przygotowywania. Jest przepyszna, sycąca, do tego łatwa i niedroga w przygotowaniu, a co więcej robi się ją błyskawicznie. Choć składa się z tych samych składników, co tradycyjna polska potrawa, omijamy kilka etapów, w tym obgotowywanie kapusty czy zawijanie w nią farszu, dzięki czemu zajmuje znacznie mniej czasu, a smak ma niemalże ten sam. Jak ją przygotować? 

Co potrzeba do zupy gołąbkowej? O tym nie zapomnij w sklepie

Jeśli planujesz zrobić zupę gołąbkową, zacznij od zakupów. Przygotuj:

  • 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej z łopatki wieprzowej lub szynki, oraz ulubione przyprawy do niego (np. słodka papryka, majeranek, sól, pieprz),
  • 2 jajka średniej wielkości,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • ok. 1-2 szklanki bulionu,
  • 1 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 szklanki passaty pomidorowej,
  • 1/4 kapusty,
  • niecałą szklankę białego ryżu, idealnie sprawdzi się zwykły lub basmati, 
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz.

Jaką można zrobić zupę z mięsem mielonym? Postaw na gołąbkowąJaką można zrobić zupę z mięsem mielonym? Postaw na gołąbkową Jaką można zrobić zupę z mięsem mielonym? Postaw na gołąbkową. Fot. pexels.com / Gary Barnes

Jaką można zrobić zupę z mięsa mielonego? Postaw na gołąbkową

Przygotowanie zupy gołąbkowej zacznij od zrobienia pulpecików. Zagotuj bulion. Do mięsa mielonego dodaj rozbełtane jajka, przyprawy oraz kaszę mannę, wszystko wymieszaj, po czym uformuj niewielkiej wielkości kulki i wrzuć je do gotującego się bulionu na ok. 5 minut i wyjmij, Weź duży garnek, wrzuć do niego poszatkowaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może być też pokrojony i zgnieciony) i drobno pokrojoną marchewką. Podsmaż, aż cebula zrobi się szklista, po czym dodaj wykorzystany wcześniej bulion. Dorzuć passatę, przyprawy, dokładnie wymieszaj, następnie posiatkuj kapustę i wraz z ryżem także dodaj do zupy. Gdy ryż będzie gotowy, a kapusta miękka, włóż do zupy pulpeciki i zostaw na gazie jeszcze 5-10 minut. Podawaj gorące.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.