Zalej i podaj na stół. Ta surówka z marchwi zniknie w 2 minuty. Nawet teściowa się zachwyci

Po świątecznym ucztowaniu masz ochotę na coś lżejszego, wiosennego i pysznego? Postaw na dodatek w postaci surówki w marchwi. Ale nie byle jakiej. Tak przyrządzona zachwyci niebanalnym smakiem. Zjesz ją na kilka sposobów.

Szukasz pomysłu na pyszną i oryginalną surówkę, która swoją niebanalnością zachwyci nawet najbardziej wysublimowane podniebienia? Postaw na marchewkę w niecodziennym wydaniu. Odpowiednio przygotowana wytrzyma w lodówce nawet 5 dni, choć możesz być pewna, że jest tak pyszna, iż zniknie znacznie szybciej.

Zobacz wideo

Jak zrobić surówkę z marchewki do obiadu? To banalnie proste

Lekka surówka z marchewki jako dodatek do pysznego, tradycyjnego obiadu to częsty wybór, zwłaszcza wiosną i latem. Jest smaczna, lekka i banalnie prosta w wykonaniu. Do zrobienia najprostszej wersji potrzebujesz jedynie dorodnej, świeżej marchwi, soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Starte na drobnych oczkach warzywo wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami, a przed podaniem nieco schłodzić. Mimo prostoty już tak przygotowana surówka jest świetnym uzupełnieniem niejednego obiadu. Jeśli jednak szukasz czegoś nowego, co zachwyci smakiem jeszcze mocniej, postaw na marchew w obłędnie pysznej zalewie. Możesz być pewna, że zniknie z talerzy błyskawicznie.

Przepis na marchew w zalewiePrzepis na marchew w zalewie Przepis na marchew w zalewie. Fot. pexels.com / Eva Bronzini

Jaką sałatkę można zrobić z marchewki? Najlepiej smakuje w zalewie

Marchew w zalewie wymaga nieco więcej zachodu, jednak również jest prosta w wykonaniu. Najważniejsze, to znaleźć dużą, zdrową i świeżą marchewkę, gdyż w dużej mierze to od niej zależy efekt końcowy. Tak przygotowaną surówkę możesz serwować do obiadu, grilla, a nawet kanapek. Co więcej, po zjedzeniu wykorzystasz także pozostały sos, np. do zamarynowania mięsa. Zanim zabierzesz się za pichcenie, przygotuj słoik. Czego jeszcze będziesz potrzebować?

  • 1 dużej marchewki,
  • ok. pół szklanki soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciskanego lub naturalnego,
  • 2 płaskie łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżkę octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczkę płynnego miodu lub cukru pudru.

Marchewkę oczyść, następnie pokrój w drobne słupki lub zetrzyj. Do miseczki wlej sok, sos sojowy, ocet jabłkowy i miód, dokładnie wymieszaj. Dorzuć pokrojoną wcześniej marchew, jeszcze raz wymieszaj, przykryj spodkiem i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu mieszaj. Gdy czas minie, możesz podać do obiadu lub przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i tak przygotowaną trzymać w lodówce do 5 dni. Rzadko jednak się zdarza, by tyle wytrzymała, ale nie ze względu na psucie się, tylko obłędny smak. Zazwyczaj znika błyskawicznie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.