Muffiny najczęściej kojarzą się ze słodką przekąską, która często gości na stołach w trakcie imprez i innych uroczystości. Tymczasem nie każdy wie, że można przyrządzić je także w wersji wytrawnej. I to dosłownie w kilka minut. To idealna opcja na pyszne i pożywne śniadanie.
Śniadanie to pierwszy posiłek dnia, przez wiele osób uważany za najważniejszy. Powinno być smaczne, pożywne, sycące a do tego najlepiej także proste w przygotowaniu. Wszystko dlatego, że nierzadko o poranku mamy niewiele czasu na ogarnięcie wszystkiego. Zazwyczaj w takich sytuacjach przyrządzamy jajecznicę czy w biegu zjadamy kanapkę. Tymczasem istnieje przepis, który będzie idealną propozycją dla zabieganych. Robi się go szybko, jest smaczny i banalnie łatwy w wykonaniu. Do twoich zadań będzie należeć tylko wymieszanie składników, przelanie ich do formy i nastawienie piekarnika. Podczas gdy będzie się piec, ty w spokoju przygotujesz się na nadchodzący dzień. Prawda, że proste? Jak zrobić jajeczno-warzywne muffiny, które posmakują każdemu? Przede wszystkim zaopatrz się w blachę oraz opcjonalnie foremki do pieczenia babeczek, a oprócz tego przygotuj:
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Plastry boczku umieść w blaszce na muffiny w taki sposób, by stworzyły kształt foremki i podpiecz przez ok. 10 minut. Następnie wbij do każdego po jednym jajku, dodaj pokrojonego w drobne kawałki pomidora i rozkruszoną fetę. Piecz do 15 minut. Po wyjęciu odstaw na chwilę do ostudzenia. Podawaj udekorowane szczypiorkiem.
To niejedyny sposób na jajeczno-warzywne muffiny. W szybszej wersji przygotuj jajka oraz wybrane dodatki, np. paprykę i ser. Jaja rozbełtaj, dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wylej do papierowych foremek umieszczonych na blaszce. Zapiekaj ok. 15 minut. Tak naprawdę sama wybierasz, z czym zrobisz śniadaniowe muffiny. Bazą są oczywiście jajka, jednak reszta dodatków zależy tylko i wyłącznie od twoich upodobań. Oczywiście warto wybrać takie, które dobrze się komponują i smakują wybornie także po upieczeniu. Tak więc babeczki możesz wzbogacić innymi warzywami, rodzajami sera, suszonymi pomidorami, szpinakiem, przyprawami, czy wędliną. Wybierz po prostu to, co lubisz.