Szybsze niż sałatka i prostsze niż jajecznica. Nikt nie pogardzi takim śniadaniem. 3 minuty i gotowe

W trakcie porannego rozgardiaszu często zdarza nam się, że nie mamy czasu na przygotowanie zdrowego, pożywnego śniadania. W takich sytuacjach warto wykorzystać pewien prosty sposób. Z jego pomocą posiłek zrobi się praktycznie sam. Wystarczy chwila.

Muffiny najczęściej kojarzą się ze słodką przekąską, która często gości na stołach w trakcie imprez i innych uroczystości. Tymczasem nie każdy wie, że można przyrządzić je także w wersji wytrawnej. I to dosłownie w kilka minut. To idealna opcja na pyszne i pożywne śniadanie. 

Zobacz wideo Słowacka kucharka przygotowuje tradycyjną potrawę śniadaniową. W Polsce mało kto o niej słyszał

Z czym zrobić babeczki wytrawne? Są idealne na śniadanie

Śniadanie to pierwszy posiłek dnia, przez wiele osób uważany za najważniejszy. Powinno być smaczne, pożywne, sycące a do tego najlepiej także proste w przygotowaniu. Wszystko dlatego, że nierzadko o poranku mamy niewiele czasu na ogarnięcie wszystkiego. Zazwyczaj w takich sytuacjach przyrządzamy jajecznicę czy w biegu zjadamy kanapkę. Tymczasem istnieje przepis, który będzie idealną propozycją dla zabieganych. Robi się go szybko, jest smaczny i banalnie łatwy w wykonaniu. Do twoich zadań będzie należeć tylko wymieszanie składników, przelanie ich do formy i nastawienie piekarnika. Podczas gdy będzie się piec, ty w spokoju przygotujesz się na nadchodzący dzień. Prawda, że proste? Jak zrobić jajeczno-warzywne muffiny, które posmakują każdemu? Przede wszystkim zaopatrz się w blachę oraz opcjonalnie foremki do pieczenia babeczek, a oprócz tego przygotuj:

  • 6 dużych jajek,
  • 18 plastrów wędzonego boczku,
  • ser feta,
  • świeży pomidor,
  • garść szczypiorku.
Jak zrobić muffiny na śniadanie?
Jak zrobić muffiny na śniadanie? Jak zrobić muffiny na śniadanie? Fot. Archiwum prywatne

Jak zrobić muffiny na śniadanie? Prosty przepis

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Plastry boczku umieść w blaszce na muffiny w taki sposób, by stworzyły kształt foremki i podpiecz przez ok. 10 minut. Następnie wbij do każdego po jednym jajku, dodaj pokrojonego w drobne kawałki pomidora i rozkruszoną fetę. Piecz do 15 minut. Po wyjęciu odstaw na chwilę do ostudzenia. Podawaj udekorowane szczypiorkiem. 

Ja piec muffiny jajeczne? Możesz jeszcze bardziej ułatwić sobie zadanie

To niejedyny sposób na jajeczno-warzywne muffiny. W szybszej wersji przygotuj jajka oraz wybrane dodatki, np. paprykę i ser. Jaja rozbełtaj, dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wylej do papierowych foremek umieszczonych na blaszce. Zapiekaj ok. 15 minut. Tak naprawdę sama wybierasz, z czym zrobisz śniadaniowe muffiny. Bazą są oczywiście jajka, jednak reszta dodatków zależy tylko i wyłącznie od twoich upodobań. Oczywiście warto wybrać takie, które dobrze się komponują i smakują wybornie także po upieczeniu. Tak więc babeczki możesz wzbogacić innymi warzywami, rodzajami sera, suszonymi pomidorami, szpinakiem, przyprawami, czy wędliną. Wybierz po prostu to, co lubisz.

Więcej o: