Zupa cebulowa to jedna z tych potraw, którą warto zaserwować, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, nietuzinkowym i zaskakującym. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, ale Ewa Wachowicz znalazła świetny sposób, by nieco go podkręcić. Wypróbuj jej wskazówki, a zrobisz zupę nad zupy.
2
A_Lein /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej i w założeniu miała być tania i na początku zajadały się nią niższe warstwy społeczne. Jednak przepis na zupę cebulową ewoluował i w ciągu kilkudziesięciu lat, zupa cebulowa stała się rarytasem i kojarzona jest z wystawnymi przyjęciami i ważnymi uroczystościami. Ewa Wachowicz ma swój patent na zupę cebulową - najpoerw piecze cebulę a podczas gotowania, dodaje niewielką ilość mocnego alkoholu, w tym wypadku brandy. Taka zupa to idealny obiad na weekend.
Zupa cebulowa z pieczonej cebuli - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
5 większych białych cebul,
kilka gałązek świeżego tymianku,
2 pełne łyżki masła,
1 litr esencjonalnego wywaru z kości wołowych lub bulionu wołowego,
1 łyżka oliwy,
4 łyżki brandy,
1 łyżka sosu Worcestershire,
ser żółty,
do podania grzanki,
sól i pieprz do smaku.
Zupa cebulowa Ewy Wachowicz - sposób wykonania:
Zacznij od pokrojenia cebuli. Nie musisz kroić jej drobno - najlepiej sprawdzą się grube piórka lub plastry.
Przygotuj gęsiarkę lub naczynie żaroodporne i włóż do środka masło. Dodaj także oliwę, tymianek i cebulę. Delikatnie przemieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piecz godzinę pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, przemieszaj cebulę i piecz jeszcze 1,5 godziny. Cebula powinna być brązowo-złota, jednak nie może się przypalić.
Gęsiarkę z podpieczoną cebulą przełóż na kuchenkę i zalej brandy. Poczekaj, aż alkohol odparuje i zalej całość bulionem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj także sos Worcestershire. Przykryj gęsiarkę i na umiarkowanej mocy palnika gotuj przez ok. 20 minut.
Zupę zmiksuj za pomocą blendera ręcznego i przelej do żaroodpornych miseczek. Na wierch dodaj starty ser i włóż je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj kilka minut, aż ser się rozpuści. Podawaj z grzankami.
Wskazówka: Jeśli nie masz gęsiarki lub innego naczynia, które można używać do pieczenia i duszenia, ale masz naczynie żaroodporne, po podpieczeniu cebuli możesz po prostu przełożyć całość do garnka, najlepiej, żeby był to garnek z grubym dnem.