Zupa cebulowa Ewy Wachowicz. Nie zgadniesz, co wcześniej robi z warzywem i co dodaje do bulionu

Zupa cebulowa to jedna z tych potraw, którą warto zaserwować, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś naprawdę pysznym, nietuzinkowym i zaskakującym. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, ale Ewa Wachowicz znalazła świetny sposób, by nieco go podkręcić. Wypróbuj jej wskazówki, a zrobisz zupę nad zupy.

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej i w założeniu miała być tania i na początku zajadały się nią niższe warstwy społeczne. Jednak przepis na zupę cebulową ewoluował i w ciągu kilkudziesięciu lat, zupa cebulowa stała się rarytasem i kojarzona jest z wystawnymi przyjęciami i ważnymi uroczystościami. Ewa Wachowicz ma swój patent na zupę cebulową - najpoerw piecze cebulę a podczas gotowania, dodaje niewielką ilość mocnego alkoholu, w tym wypadku brandy. Taka zupa to idealny obiad na weekend. 

Poniższy przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl

Zobacz wideo

Zupa cebulowa z pieczonej cebuli - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 5 większych białych cebul,
  • kilka gałązek świeżego tymianku, 
  • 2 pełne łyżki masła, 
  • 1 litr esencjonalnego wywaru z kości wołowych lub bulionu wołowego, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 4 łyżki brandy, 
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • ser żółty, 
  • do podania grzanki, 
  • sól i pieprz do smaku. 
Francuska zupa cebulowa na zdrowie. Wspaniale smakuje, rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem (zdjęcie ilustracyjne)
Francuska zupa cebulowa na zdrowie. Wspaniale smakuje, rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem (zdjęcie ilustracyjne) photokitchen / iStock

Zupa cebulowa Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

  1. Zacznij od pokrojenia cebuli. Nie musisz kroić jej drobno - najlepiej sprawdzą się grube piórka lub plastry. 
  2. Przygotuj gęsiarkę lub naczynie żaroodporne i włóż do środka masło. Dodaj także oliwę, tymianek i cebulę. Delikatnie przemieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. 
  3. Piecz godzinę pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, przemieszaj cebulę i piecz jeszcze 1,5 godziny. Cebula powinna być brązowo-złota, jednak nie może się przypalić. 
  4. Gęsiarkę z podpieczoną cebulą przełóż na kuchenkę i zalej brandy. Poczekaj, aż alkohol odparuje i zalej całość bulionem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj także sos Worcestershire. Przykryj gęsiarkę i na umiarkowanej mocy palnika gotuj przez ok. 20 minut. 
  5. Zupę zmiksuj za pomocą blendera ręcznego i przelej do żaroodpornych miseczek. Na wierch dodaj starty ser i włóż je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj kilka minut, aż ser się rozpuści. Podawaj z grzankami. 

Wskazówka: Jeśli nie masz gęsiarki lub innego naczynia, które można używać do pieczenia i duszenia, ale masz naczynie żaroodporne, po podpieczeniu cebuli możesz po prostu przełożyć całość do garnka, najlepiej, żeby był to garnek z grubym dnem. 

Więcej o: