Dodaj do zupy jarzynowej ten nietypowy składnik, a efekt absolutnie cię zaskoczy

Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej. Jest bogata w witaminy i cenne wartości odżywcze, a pod względem smaku mało które danie jej dorównuje. Głębię aromatu pogłębisz, dodając jeden dość nietypowy składnik.

Zupa jarzynowa regularnie ląduje na polskich stołach. Zajadamy się nią zarówno na co dzień, jak i "od święta". Nic w tym dziwnego - klasyczna potrawa jest nie tylko wyjątkowo smaczna, lecz także pożywna i zdrowa. Składa się z warzyw, bogatych m.in. w witaminy A, C, a także te z grupy B. Z tego względu warto wprowadzić ją do swojego stałego jadłospisu. Jak jeszcze bardziej pogłębić jej wspaniały smak? To proste, wystarczy dodać pewien składnik.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Klasyczna zupa jarzynowa z nietypowym dodatkiem. Wyjdzie jeszcze bardziej gęsta i wyśmienita

Jeśli chcesz, by twoja zupa jarzynowa prezentowała się jeszcze lepiej - wzbogać ją o serek topiony. Ten dodatek sprawi, że danie nabierze aksamitnej konsystencji, a także stanie się bardziej treściwe. Warzywno-serowe połączenie sprawi, że zupa będzie wyjątkowo sycąca. Dzięki niej wszyscy domownicy odejdą od stołu najedzeni i usatysfakcjonowani posiłkiem. Poniższa zupa jarzynowa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 400 g brokuła,
  • 500 g kalafiora,
  • 150 g topionego serka,
  • 100 ml mleka,
  • 3 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 por (tylko biała część),
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • przyprawy: tymianek, majeranek, lubczyk,
  • sól i pieprz.

Zupa jarzynowaZupa jarzynowa Fot. Archiwum prywatne

Zupa jarzynowa z serkiem topionym. Sposób wykonania

Umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Z kalafiora i brokuła odetnij twarde łodygi, a następnie podziel je na różyczki. Białą część pora pokrój na cienkie talarki. Selera, ziemniaki oraz korzeń pietruszki obierz, po czym pokrój je w drobną kostkę. Obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Do sporego garnka wlej ok. 2-2,5 l wody i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do niej ziemniaki, selera i pietruszkę. Po kwadransie dodaj kalafiora oraz brokuła wraz ze startą marchewką. 10 minut później umieść w wywarze topiony serek z mlekiem i zamieszaj, aż się roztopi i połączy z zupą. Dopraw całość solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Zupa jarzynowa jest gotowa - smacznego!

Która zupa jest twoją ulubioną?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.