Zamiast do naleśników, użyj do colesława. Idealnie podbije smak surówki. Wystarczy łyżeczka

Colesław to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych surówek uwielbianych nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach. Jest smaczna i naprawdę prosta w zrobieniu, a do tego pasuje do niemal każdego dania. Jak ją przyrządzić?

Przygotowałaś pyszny obiad, ale nie wiesz jaką surówkę do niego zaserwować? Colesław to zawsze dobre rozwiązanie. Pasuje zarówno do każdego rodzaju mięsa, jak i wielu innych dań, np. z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Nic dziwnego, że podaje się go nawet w sieciówkach. Jak go przyrządzić, by wyszedł wybitnie smaczny? To proste.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Z jakiej kapusty robi się colesław? Nie zapomnij o sekretnym składniku do sosu

Podstawą każdego dobrego Colesława jest posiatkowana, biała kapusta. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że w zależności od prywatnych upodobań, zwyczajów, czy nawet kraju, pozostałe składniki mogą się od siebie różnić. Niektórzy dodają do niego nawet ananasa lub maślankę. My jednak proponujemy klasyczną, a przy tym również prostą w przygotowaniu wersję. Czego będziesz potrzebować, by zrobić idealną surówkę do obiadu? Przygotuj:

  • niewielką główkę białej kapusty,
  • 1 marchewkę,
  • 1 cebulę,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • około łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżkę miodu (ważne, aby był płynny) lub w nieco mniej banalnej wersji, syropu klonowego. 
  • 1 łyżeczkę octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Z jakiej kapusty robi się colesław?
Z jakiej kapusty robi się colesław? Z jakiej kapusty robi się colesław? Fot. pixabay.com / GastroFotos

Jak zrobić sos do colesława? Dodaj składnik z naleśników

Zrobienie orzeźwiającej, lekkiej a przy tym niezwykle smacznej surówki, jaką jest colesław, nie powinno nikomu sprawić trudności. Przepis jest prosty, a przy tym zajmuje dosłownie chwilę. W pierwszej kolejności oczyść kapustę z zewnętrznych liści, usuń też te uszkodzone. Następnie pokrój ją na ćwiartki i wytnij rdzeń, a po tym dokładnie poszatkuj. Marchewkę i cebulę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do miski, przemieszaj i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. 

Warzywa odstaw i zabierz się za zrobienie sosu. W niewielkim naczyniu wymieszaj ze sobą pozostałe składniki, czyli majonez, miód, sok z cytryny i ocet. Gdy zyskasz gładką konsystencję, przelej sos do warzyw i bardzo dokładnie wymieszaj, następnie całość schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Dzięki temu możesz mieć pewność, że dobrze się przegryzą i nawet najmniejszy element surówki będzie smakował wybornie. Smacznego.

Więcej o: