Przygotowałaś pyszny obiad, ale nie wiesz jaką surówkę do niego zaserwować? Colesław to zawsze dobre rozwiązanie. Pasuje zarówno do każdego rodzaju mięsa, jak i wielu innych dań, np. z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Nic dziwnego, że podaje się go nawet w sieciówkach. Jak go przyrządzić, by wyszedł wybitnie smaczny? To proste.
Podstawą każdego dobrego Colesława jest posiatkowana, biała kapusta. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że w zależności od prywatnych upodobań, zwyczajów, czy nawet kraju, pozostałe składniki mogą się od siebie różnić. Niektórzy dodają do niego nawet ananasa lub maślankę. My jednak proponujemy klasyczną, a przy tym również prostą w przygotowaniu wersję. Czego będziesz potrzebować, by zrobić idealną surówkę do obiadu? Przygotuj:
Zrobienie orzeźwiającej, lekkiej a przy tym niezwykle smacznej surówki, jaką jest colesław, nie powinno nikomu sprawić trudności. Przepis jest prosty, a przy tym zajmuje dosłownie chwilę. W pierwszej kolejności oczyść kapustę z zewnętrznych liści, usuń też te uszkodzone. Następnie pokrój ją na ćwiartki i wytnij rdzeń, a po tym dokładnie poszatkuj. Marchewkę i cebulę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Tak przygotowane warzywa wrzuć do miski, przemieszaj i dopraw do smaku pieprzem oraz solą.
Warzywa odstaw i zabierz się za zrobienie sosu. W niewielkim naczyniu wymieszaj ze sobą pozostałe składniki, czyli majonez, miód, sok z cytryny i ocet. Gdy zyskasz gładką konsystencję, przelej sos do warzyw i bardzo dokładnie wymieszaj, następnie całość schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Dzięki temu możesz mieć pewność, że dobrze się przegryzą i nawet najmniejszy element surówki będzie smakował wybornie. Smacznego.