-
Haps
-
Jak przygotować
- Chlebek dla prawdziwych łasuchów. Do ciasta wsyp jeden składnik, a nie opędzisz się od pytań
Chlebek dla prawdziwych łasuchów. Do ciasta wsyp jeden składnik, a nie opędzisz się od pytań
Pomimo że w sklepach i w piekarniach mamy duży wybór pieczywa, i tak bardzo często postanawiamy zrobić je samodzielnie. Wtedy dokładnie wiemy, jaki mają skład i co się w nim znajduje. By jednak dodać nieco więcej smaku temu wypiekowi, warto nieco z nim poeksperymentować. Pomoże w tym ten przepis.
Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszny wypiek to dobrze trafiłeś. Poniższa receptura sprawdzi się wyśmienicie i gdy ją poznasz, nie zechcesz robić nic innego. Chlebek, który z niej wychodzi jest wyjątkowy, ponieważ ma w sobie jeden składnik, który zmienia jego wygląd i smak. Tym produktem jest kakao, które zazwyczaj wsypujemy do ciast. Oprócz tego można w nim poczuć smak miodu i gorzkiej czekolady. Tak przyrządzony chlebek można łączyć z kremem czekoladowym lub różnego rodzaju dżemami.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na chlebek czekoladowy
Składniki na zaczyn
- 2 łyżki zakwasu na chleb,
- 60 g mąki pszennej,
- 3 łyżki letniej wody.
Składniki na chlebek
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka letniej wody,
- 5 łyżek miodu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 5 łyżek kakao,
- pół łyżeczki suchych drożdży,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- szczypta soli.
Sposób wykonania
- Przygotowanie chlebka zacznij od przyrządzenia zaczynu. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie z sobą wymieszaj. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc.
- Do drugiej dużej miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól, kakao, a także miód. Wlej również ekstrakt waniliowy i wodę. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj przygotowany zaczyn. Wyrabiaj za pomocą miksera przez około 10 minut.
- Czekoladę drobno posiekaj i również umieść ją w gotowej masie. Wymieszaj i odstaw całość na około 2 godziny do lekkiego wyrośnięcia. Najlepiej przykryć miskę czystą ścierką lub folią aluminiową.
- Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, która jest lekko oprószona mąką i delikatnie zagnieć. Następnie tak gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i odstaw na kolejną godzinę.
- Do piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą i nastaw go do 200°C. Przygotowaną formę włóż do ciepłego urządzenia i piecz przez około 40 minut. Po wypieczeniu pozostaw chleb w piekarniku na około 1 godzinę do przestudzenia.