Chlebek dla prawdziwych łasuchów. Do ciasta wsyp jeden składnik, a nie opędzisz się od pytań

Pomimo że w sklepach i w piekarniach mamy duży wybór pieczywa, i tak bardzo często postanawiamy zrobić je samodzielnie. Wtedy dokładnie wiemy, jaki mają skład i co się w nim znajduje. By jednak dodać nieco więcej smaku temu wypiekowi, warto nieco z nim poeksperymentować. Pomoże w tym ten przepis.

Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszny wypiek to dobrze trafiłeś. Poniższa receptura sprawdzi się wyśmienicie i gdy ją poznasz, nie zechcesz robić nic innego. Chlebek, który z niej wychodzi jest wyjątkowy, ponieważ ma w sobie jeden składnik, który zmienia jego wygląd i smak. Tym produktem jest kakao, które zazwyczaj wsypujemy do ciast. Oprócz tego można w nim poczuć smak miodu i gorzkiej czekolady. Tak przyrządzony chlebek można łączyć z kremem czekoladowym lub różnego rodzaju dżemami.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na chlebek czekoladowy

Składniki na zaczyn

  • 2 łyżki zakwasu na chleb,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki letniej wody.

Składniki na chlebek

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka letniej wody,
  • 5 łyżek miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 5 łyżek kakao,
  • pół łyżeczki suchych drożdży,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania

  1. Przygotowanie chlebka zacznij od przyrządzenia zaczynu. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie z sobą wymieszaj. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc.
  2. Do drugiej dużej miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól, kakao, a także miód. Wlej również ekstrakt waniliowy i wodę. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj przygotowany zaczyn. Wyrabiaj za pomocą miksera przez około 10 minut.
  3. Czekoladę drobno posiekaj i również umieść ją w gotowej masie. Wymieszaj i odstaw całość na około 2 godziny do lekkiego wyrośnięcia. Najlepiej przykryć miskę czystą ścierką lub folią aluminiową.
  4. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę, która jest lekko oprószona mąką i delikatnie zagnieć. Następnie tak gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i odstaw na kolejną godzinę.
  5. Do piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą i nastaw go do 200°C. Przygotowaną formę włóż do ciepłego urządzenia i piecz przez około 40 minut. Po wypieczeniu pozostaw chleb w piekarniku na około 1 godzinę do przestudzenia.
Więcej o: