• Link został skopiowany

Właśnie zjadłam najlepsze flaki w życiu. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa

Flaki to bardzo popularne danie, które gości często na naszych stołach. Ich przygotowanie nie dla każdego jest łatwe i właśnie dlatego nie każdy decyduje się na ich zrobienie. Jednak ta wersja jest naprawdę prosta, a do tego smaczna. Po pierwszej zjedzonej misce chciałam zjeść cały gar.
Flaki wołowe
Kamila i Wojtek Cyganek /Shutterstock

Flaczki w domu mojej babci są tak popularnym daniem, jak rosół. Robi się je bardzo często i zawsze znikają w mgnieniu oka. To dlatego, ponieważ mają intensywny smak, który przypada wielu osobom do gustu. Jednak niedawno babcia podzieliła się ich nową wersją. Po skosztowaniu od razu wiedziałam, że będę chciała zjeść ich więcej.

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Flaki z tego przepisu są wyjątkowe, ponieważ nie mają ani grama mięsa. Zaskakujące, prawda? Można by było pomyśleć, że zamiast mięsa zasmakujemy w nich grzybów. Jednak tego składnika również tam nie znajdziemy. Zamiast mięsnej lub grzybowej wkładki można w nich poczuć kawałki naleśników. To właśnie one mają emitować flaczki i sprawdzają się w tej roli wyśmienicie.

Przepis na wege flaczki

Składniki

  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • biała część pora
  • cebula,
  • 1,5 l wody,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • 3 naleśniki.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Poszatkuj por, a następnie na patelni rozgrzej olej i umieść na nim warzywa. Całość podsmaż przez około 4 minuty na małym ogniu.
  2. Seler, pietruszkę i marchew zetrzyj na grubych oczkach. Dorzuć na patelnię i smaż przez około 5 minut.
  3. W garnku ugotuj wodę i wrzuć do niej wcześniej podsmażone warzywa. Dopraw i dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Naleśniki pokrój w cieniutkie i drobne plastry, dodaj do wywaru warzywnego i gotuj przez około 5-10 minut. Na końcu dopraw majerankiem i solą.
Więcej o: