Gofry inaczej, smakują lepiej niż klasyka. Robię je z tanich warzyw i serwuję z wiosennymi dodatkami

Klasyczne, słodkie gofry zna chyba każdy, jednak nie każdy próbował przygotować je w nieco inny sposób. Nasza receptura bazuje na tanich i popularnych w Polsce warzywach. Obejdzie się zatem bez przygotowywania ciasta, a wystarczy skupić się na bazie i obłędnych dodatkach. Taki duet zaskoczy nawet najbardziej wymagających.

Przepis na gofry to klasyka, którą można bez trudu przygotować samemu w domu. Do wiosennego menu, warto wprowadzić jednak odrobinę zamieszania i zamiast klasycznych składników na ciasto, sięgnąć po nieco bardziej oryginalne. Zdradzamy recepturę, której nie da się nie lubić, bo obłędnie smakuje i zjawiskowo prezentuje się na talerzu. 

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!

Gofry w tym wydaniu to wiosenna rewelacji. W składzie na próżno szukać mąki czy mleka

Co gdyby gofry można było przygotować bez grama mąki i generalnie bez konieczności robienia ciasta? Brzmi jak marzenie, jednak to realny przepis, który na dodatek zrobisz w duchu zero waste. Wystarczy połączyć kilka składników i wykorzystać potencjał gofrownicy. Ten smakołyk to prawdziwa poezja smaków, którą każdy zapamięta na długo. 

Cały sekret gofrów na słono tkwi w składnikach. Wystarczy bowiem połączyć ugotowane ziemniaki (mogą być nawet te, które zostały po obiedzie), jajka, tuńczyka z puszki i przyprawy. Wszystko mieszamy i zapiekamy w gofrownicy. Wisienką na torcie jest estetyczny serwis np. z lekkim sosem na bazie jogurtu czy też kleksem kwaśnej śmietany ze świeżą zieleniną. Takie gofry świetnie zastąpią klasyczne ciasto, które czasami może okazać się czasochłonne i pochłoną znacznie więcej składników oraz energii. 

Jak zrobić wytrawne gofry? Połącz ziemniaki z rybą i gotowe!

Składniki: 

  • 80 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 200 g tuńczyka lub np. ugotowanego, poszarpanego kurczaka,
  • optymalnie - 20 g żółtego sera, posiekany szczypiorek, przyprawy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków. Można wykorzystać też resztki, które zostały nam z obiadu.
  2. Warzywa przełóż do miski. 
  3. Dodaj rybę oraz ser, szczypior lub dowolne przyprawy. Wszystko ugnieć tłuczkiem lub widelcem. 
  4. Taką masę przełóż do nagrzanej gofrownicy - najlepiej wcześniej wysmarować ją masłem lub oliwą. 
  5. Gofry smaż na złoty kolor i obudź. 
  6. Serwuj z miksem wiosennych warzyw lub dowolnym dressingiem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.