Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku

Jak zrobić biszkopt, żeby nie opadał i pięknie wspinał się po ściankach tortownicy? To nie żadna magia, a naprawdę łatwa rzecz. Przepis na biszkopt powinien znać każdy miłośnik domowych wypieków i tortów, a moja babcia miała świetny patent, by biszkopt wychodził idealny za każdym razem. Przydatny składnik trzymała w barku pod kluczem.

Przepis na biszkopt to pierwszy przepis, który powinien poznać początkujący adept sztuki cukierniczej. Oczywiście nie istnieje jeden przepis na biszkopt, różnią się one najczęściej liczby jajek. Jednak wielu osobom, które chcą przygotować biszkopt, sen z oczu spędza jedna rzecz - że biszkopt opadnie lub nie wyrośnie. A wystarczy tylko zastosować petent starszych gospodyń i dodać do ciasta odrobinę mocnego alkoholu albo spirytusu. 

Zobacz wideo

Jak zrobić biszkopt, żeby nie opadał? Ten trik to skarb

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka spirytusu lub innego mocnego alkoholu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dla pewności),
  • szczypta soli.

Przepis na biszkopt idealny. Sposób wykonania krok po kroku:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
  2. Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z alkoholem i proszkiem do pieczenia. Białka zaś ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
  3. Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt misi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
  5. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadnie.

Wskazówka: Zamiast spirytusu lub mocnego alkoholu możesz użyć octu. Ten składnik zadziała tak samo, jak spirytus, jednak nie musisz się martwić, ze biszkopt będzie dziwnie smakował - smak octu będzie niewyczuwalny. Kiedy już upieczesz piękny, wyrośnięty biszkopt, pozostaje ci go podzielić na blaty i przełożyć ulubionym kremem. 

Pieczesz domowe torty?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.