Nawóz ze skórek od bananów to naturalny środek, który sprawia, że rośliny, a zwłaszcza pomidory rosną zdrowe, okazałe, a gałęzie krzaczków niemal będą się uginać od dużych, soczystych owoców. Oczywiście na rynku nie brakuje chemicznych środków, który mają wspomagać rozwój roślin, jednak po co wydawać pieniądze, skoro naturalny środek możemy mieć niemal za darmo?
Dlaczego warto zrobić nawóz ze skórek od bananów? Już wspominaliśmy, że działa zbawiennie na rozwój roślin w naszych ogrodach, a to przez to, że dostarcza im niezbędnych związków chemicznych i składników mineralnych. Jest bardzo bogaty w potas, co ma szczególne znaczenie, jeśli uprawiasz pomidory lub na przykład cukinię. Zawiera także dużo fosforu, wapnia i kwasu siarkowego i co ciekawe - pomaga zwalczać uciążliwe mszyce. Więc jeśli lubisz banany, ale skórki lądują w koszu lub na kompostowniku, lepiej zastanów się, czy wolisz wyrzucić, czy może latem zbierać koszami soczyste i pyszne pomidory.
Nawóz ze skórek od bananów jest banalnie prosty w wykonaniu i potrzebujesz jedynie naczynia lub np. wiaderka, skórek bananowych i wody. Kiedy zjesz już smacznego banana, skórkę włóż do naczynia i zalej wodą, najlepiej ciepłą. Tych skórek możesz użyć tyle, ile chcesz, ale przyjęło się, że jedną skórkę zalewa się mniej więcej 1 litrem wody, lub nieco mniejszą ilością. Następnie skórki pozostaw w ciepłym miejscu, gdzie docierają promienie słoneczne, by proces fermentacji zachodził szybciej. Po upływie ok. 10-12 dni, nawóz z bananów jest gotowy.
Trzeba zaznaczyć, że nawozem z bananów nie należy bezpośrednio podlewać roślin, ponieważ jego stężenie jest za mocne i może przynieść więcej szkody niż pożytku. W przypadku warzyw ogrodowych, czyli cukinii, pomidorów lub cebuli, nawóz należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:5. Takim roztworem podlewaj rośliny nie częściej niż raz w tygodniu. Jeśli natomiast chcesz używać nawozu do roślin doniczkowych, roztwór powinien mieć proporcje 1:10. Rośliny doniczkowe podlewaj raz na dwa tygodnie.