Truskawki należą do grona jednych z ulubionych owoców wielu Polaków. Na te owoce sezonowe z utęsknieniem wyczekujemy cały rok. Sezon trwa od maja aż do października. Wtedy też możemy zakupić wypełnione po brzegi koszyczki pełne soczystych owoców. Co roku powraca także problem nieuczciwych sprzedawców, którzy pod szyldem polskich truskawek sprzedają importowane owoce.
Polskie truskawki to dla wielu prawdziwy rarytas. Jednak co roku powtarza się proceder, kiedy to kupujemy importowany owoc, a płacimy jak za polski. Niestety na polskich targowiskach, nie brakuje sprzedawców, którzy nagminnie fałszują kraj pochodzenia truskawek. Spragnieni konsumenci mogą zostać łatwo oszukani. Dla osób, które na co dzień nie mają styczności z tymi owocami, mogą mieć trudności w ich rozróżnieniu. Istnieje jednak kilka szczegółów, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem.
Truskawki to ulubione letnie owoce. Pojawiają się we wszystkim, od jogurtów po desery i sałatki. Są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że mają niewielki wpływ na poziom cukru we krwi. Są pyszne na surowo lub gotowane w różnych przepisach, od słodkich po pikantne. Właściwości zdrowotne truskawek są ogromne.
W naturalny sposób dostarczają witamin, błonnika i szczególnie wysokiego poziomu przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, bez dodatku sodu, tłuszczu i cholesterolu. Są dobrym źródłem manganu i potasu. Tylko jedna porcja (8 truskawek) dostarcza więcej witaminy C niż pomarańcza. Zawierają również minerały, takie jak wapń, żelazo, potas, kwas foliowy i magnez.