Polskie kontra zagraniczne. Tak bez trudu rozpoznasz krajowe truskawki. Szypułka prawdę ci powie

Jak odróżnić polskie truskawki od tych z importu? Wielu klientów spragnionych pysznych krajowych owoców często daje się nabrać. Możesz to zrobić jeszcze przed spróbowaniem. Zwróć uwagę na kilka szczegółów.

Truskawki należą do grona jednych z ulubionych owoców wielu Polaków. Na te owoce sezonowe z utęsknieniem wyczekujemy cały rok. Sezon trwa od maja aż do października. Wtedy też możemy zakupić wypełnione po brzegi koszyczki pełne soczystych owoców. Co roku powraca także problem nieuczciwych sprzedawców, którzy pod szyldem polskich truskawek sprzedają importowane owoce.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Po czym poznać polskie truskawki? Kilka szczegółów, które pomogą ci dokonać trafnego wyboru

Polskie truskawki to dla wielu prawdziwy rarytas. Jednak co roku powtarza się proceder, kiedy to kupujemy importowany owoc, a płacimy jak za polski. Niestety na polskich targowiskach, nie brakuje sprzedawców, którzy nagminnie fałszują kraj pochodzenia truskawek. Spragnieni konsumenci mogą zostać łatwo oszukani. Dla osób, które na co dzień nie mają styczności z tymi owocami, mogą mieć trudności w ich rozróżnieniu. Istnieje jednak kilka szczegółów, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem.

  • Szypułka. Owoce importowane z Turcji, Węgier, Holandii, Hiszpanii i Grecji lub z północnej Afryki przebyły długą podróż, co będzie widoczne po ich szypułce, która jest zwiędnięta i odchodzi z trudem.
  • Zapach. Polskie owoce w okolicach szypułki pachną o wiele intensywniej.
  • Opakowanie lub skrzynka. Tam sprawdzisz dane plantatorów lub wzmiankę w postaci nazwy miasta, lub kraju.
  • Cena również może być podpowiedzią. Niska może mówić o tym, że owoce zostały przywiezione zza granicy.
  • Jaśniejszy kolor od góry owocu. Może to oznaczać, że truskawka została zerwana przed osiągnięciem pełnej dojrzałości.
  • Kształt. Polskie truskawki mają najczęściej stożkowaty lub sercowaty kształt.

Truskawki 2024. Jakie właściwości mają truskawki?

Truskawki to ulubione letnie owoce. Pojawiają się we wszystkim, od jogurtów po desery i sałatki. Są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że mają niewielki wpływ na poziom cukru we krwi. Są pyszne na surowo lub gotowane w różnych przepisach, od słodkich po pikantne. Właściwości zdrowotne truskawek są ogromne.

Truskawki
Truskawki pexels.com / Aphiwat Chuangchoem

W naturalny sposób dostarczają witamin, błonnika i szczególnie wysokiego poziomu przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, bez dodatku sodu, tłuszczu i cholesterolu. Są dobrym źródłem manganu i potasu. Tylko jedna porcja (8 truskawek) dostarcza więcej witaminy C niż pomarańcza. Zawierają również minerały, takie jak wapń, żelazo, potas, kwas foliowy i magnez.

Więcej o: