Byczki, czyli pierogi z farszem mięsnym. Tomasz Strzelczyk ma na nie świetny i prosty przepis

Byczki świętokrzyskie to wyśmienita potrawa regionalna, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi pierogów z farszem. Słynny kucharz Tomasz Strzelczyk podzielił się ostatnio świetnym przepisem na to danie. Wychodzi tak dobre, że kapelusze z głów.

Byczki stanowią jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw województwa świętokrzyskiego. Pierogi z ciasta ziemniaczanego wypełnione aromatycznym farszem z mięsa, grzybów i warzyw to doskonała propozycja na domowy obiad. Dzięki genialnej recepturze mistrza polskich kulinariów - Tomasza Strzelczyka - każdy z nas może przyrządzić te regionalne przysmaki we własnej kuchni.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Byczki to obłędna potrawa regionalna w sam raz na obiad. W świętokrzyskim wiedzą, co dobre

Przygotowanie pierogów świętokrzyskich nie powinno przysporzyć ci żadnych trudności. Przepis, którym podzielił się Tomasz Strzelczyk, jest prosty i przystępny, dlatego z zadaniem tym poradzi sobie każdy zwolennik pierogów z farszem.

Składniki:

  • 1,5 kg obranych ziemniaków typu C,
  • 1 kg mięsa wieprzowego,
  • 300 g cielęciny lub innego mięsa,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 małe jajka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka zmielonej gorczycy,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz,
  • smalec do smażenia.

Pierogi z farszem mięsno-grzybowym z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sposób wykonania

Wieprzowinę i cielęcinę pokrój w niewielką kostkę i wrzucaj partiami na rozgrzaną patelnię ze smalcem. Skwierczącego mięsa nie mieszaj. Kilogram ziemniaków pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w wodzie z łyżką soli. Po ugotowaniu odcedź je i odłóż do ostudzenia. 

Cebulę, marchew i pietruszkę obierz, a następnie posiekaj i dodaj do mięsa. Przyrumienione mięso dopraw zmielonym pieprzem i gorczycą, a także solą i majerankiem. Przykryj patelnię i duś całość przez kilka minut. Co jakiś czas zamieszaj przyprawione mięso, a jeśli wypuści zbyt dużo wody - uchyl pokrywkę i pozwól wodzie odparować.

 

Pokrój pieczarki, po czym wrzuć je na osobną patelnię z odrobiną smalcu. Obsmażaj je, a w dalszej kolejności dodaj do nich posiekany tymianek oraz rozgnieciony czosnek. Przemieszaj i zdejmij patelnię z palnika. Pół kilograma nieugotowanych ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i umieść na sitku, by obciekły z nadmiaru wody. 

Miękkie mięso przełóż do usmażonych pieczarek i wystudź. Ostudzony farsz mięsno-warzywny zmiel na tarce i odstaw do przestygnięcia. Ugotowane ziemniaki wraz z tymi surowymi przepuść przez praskę, a potem zmieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i jajkami. Wyrób składniki na jednolite, gładkie ciasto.

Połóż masę ziemniaczaną na oprószonej mąką stolnicy i odcinaj z niej niewielkie kawałki. Każdy z nich uformuj w kulkę, a w kolejnym kroku umieść w środku nieco farszu. Całość zlep jak klasyczne pierogi, a na koniec wrzucaj je po kilka sztuk do osolonej, wrzącej wody. Gotuj je przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe byczki podawaj np. z podsmażaną na maśle cebulką. Smacznego!

Więcej o: