Byczki stanowią jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw województwa świętokrzyskiego. Pierogi z ciasta ziemniaczanego wypełnione aromatycznym farszem z mięsa, grzybów i warzyw to doskonała propozycja na domowy obiad. Dzięki genialnej recepturze mistrza polskich kulinariów - Tomasza Strzelczyka - każdy z nas może przyrządzić te regionalne przysmaki we własnej kuchni.
Przygotowanie pierogów świętokrzyskich nie powinno przysporzyć ci żadnych trudności. Przepis, którym podzielił się Tomasz Strzelczyk, jest prosty i przystępny, dlatego z zadaniem tym poradzi sobie każdy zwolennik pierogów z farszem.
Składniki:
Wieprzowinę i cielęcinę pokrój w niewielką kostkę i wrzucaj partiami na rozgrzaną patelnię ze smalcem. Skwierczącego mięsa nie mieszaj. Kilogram ziemniaków pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w wodzie z łyżką soli. Po ugotowaniu odcedź je i odłóż do ostudzenia.
Cebulę, marchew i pietruszkę obierz, a następnie posiekaj i dodaj do mięsa. Przyrumienione mięso dopraw zmielonym pieprzem i gorczycą, a także solą i majerankiem. Przykryj patelnię i duś całość przez kilka minut. Co jakiś czas zamieszaj przyprawione mięso, a jeśli wypuści zbyt dużo wody - uchyl pokrywkę i pozwól wodzie odparować.
Pokrój pieczarki, po czym wrzuć je na osobną patelnię z odrobiną smalcu. Obsmażaj je, a w dalszej kolejności dodaj do nich posiekany tymianek oraz rozgnieciony czosnek. Przemieszaj i zdejmij patelnię z palnika. Pół kilograma nieugotowanych ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i umieść na sitku, by obciekły z nadmiaru wody.
Miękkie mięso przełóż do usmażonych pieczarek i wystudź. Ostudzony farsz mięsno-warzywny zmiel na tarce i odstaw do przestygnięcia. Ugotowane ziemniaki wraz z tymi surowymi przepuść przez praskę, a potem zmieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną i jajkami. Wyrób składniki na jednolite, gładkie ciasto.
Połóż masę ziemniaczaną na oprószonej mąką stolnicy i odcinaj z niej niewielkie kawałki. Każdy z nich uformuj w kulkę, a w kolejnym kroku umieść w środku nieco farszu. Całość zlep jak klasyczne pierogi, a na koniec wrzucaj je po kilka sztuk do osolonej, wrzącej wody. Gotuj je przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe byczki podawaj np. z podsmażaną na maśle cebulką. Smacznego!