Napoleonka to ciasto, którego nazwa - wbrew pozorom - wcale nie pochodzi od francuskiego przywódcy Napoleona Bonaparte, tylko od Neapolu, czyli miasta we Włoszech. W Polsce klasyczny deser w niektórych regionach funkcjonuje również jako "kremówka". Wszystko za sprawą aksamitnego kremu, który wypełnia pyszny deser między warstwami ciasta francuskiego.
Upieczenie napoleonki nie jest wcale tak trudne, jak może się to początkowo wydawać. Cały proces przygotowań obejmuje kilka etapów, do których należy: przygotowanie kremu, upieczenie gotowego ciasta francuskiego, przełożenie płatów masą kremową oraz schłodzenie całego deseru.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę kremową:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zdążyło zrobić się miękkie. Wszystkie żółtka zmiksuj z cukrem, mąką i ekstraktem waniliowym. Dodaj jedną szklankę mleka (250 ml) i miksuj całość do połączenia składników. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Kiedy zacznie się przewracać, delikatnie wlej mieszankę jajeczną. Gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Po zagotowaniu kremu odstaw rondel z masą do ostygnięcia. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż oba rulony ciasta francuskiego. W kilku miejscach nakłuj je delikatnie widelcem, po czym wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i zapiekaj przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto do ostudzenia.
Masło ubij mikserem na szybkich obrotach na puch. Nie przestając ubijać, stopniowo przelewaj ostudzony krem budyniowy. Miksuj, aż całość się połączy. Powstała masa powinna być jednolita, pozbawiona grudek i aksamitnie gładka. Krem przełóż na jeden płat upieczonego ciasta francuskiego i zakryj je drugim. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu i stężeniu kremu pokrój ciasto na kawałki i podaj zachwyconym gościom. Smacznego!