Ta prosta napoleonka to mój as w rękawie. Robię ją zawsze, kiedy spodziewam się gości

Napoleonka to jeden z najbardziej wyrafinowanych deserów. Jedzenie pysznego ciasta francuskiego przekładanego aksamitnym kremem zawsze kończy się na dokładce. Choć wiele osób myśli inaczej - przygotowanie tego przysmaku nie jest wcale trudne ani skomplikowane.

Napoleonka to ciasto, którego nazwa - wbrew pozorom - wcale nie pochodzi od francuskiego przywódcy Napoleona Bonaparte, tylko od Neapolu, czyli miasta we Włoszech. W Polsce klasyczny deser w niektórych regionach funkcjonuje również jako "kremówka". Wszystko za sprawą aksamitnego kremu, który wypełnia pyszny deser między warstwami ciasta francuskiego. 

Zobacz wideo Napoleonka na herbatnikach

Przepis na napoleonkę, który mnie jeszcze nigdy nie zawiódł. To ciasto robi furorę za każdym razem

Upieczenie napoleonki nie jest wcale tak trudne, jak może się to początkowo wydawać. Cały proces przygotowań obejmuje kilka etapów, do których należy: przygotowanie kremu, upieczenie gotowego ciasta francuskiego, przełożenie płatów masą kremową oraz schłodzenie całego deseru. 

Składniki na ciasto:

  • 2 rulony ciasta francuskiego,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Składniki na masę kremową:

  • 500 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 220 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

Domowa napoleonka z aksamitnym kremem. Sposób przygotowania

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby zdążyło zrobić się miękkie. Wszystkie żółtka zmiksuj z cukrem, mąką i ekstraktem waniliowym. Dodaj jedną szklankę mleka (250 ml) i miksuj całość do połączenia składników. Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Kiedy zacznie się przewracać, delikatnie wlej mieszankę jajeczną. Gotuj całość przez ok. 2-3 minuty, mieszając, aż masa zgęstnieje. 

Po zagotowaniu kremu odstaw rondel z masą do ostygnięcia. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż oba rulony ciasta francuskiego. W kilku miejscach nakłuj je delikatnie widelcem, po czym wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i zapiekaj przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto do ostudzenia.

Masło ubij mikserem na szybkich obrotach na puch. Nie przestając ubijać, stopniowo przelewaj ostudzony krem budyniowy. Miksuj, aż całość się połączy. Powstała masa powinna być jednolita, pozbawiona grudek i aksamitnie gładka. Krem przełóż na jeden płat upieczonego ciasta francuskiego i zakryj je drugim. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu i stężeniu kremu pokrój ciasto na kawałki i podaj zachwyconym gościom. Smacznego!

Jaka jest Twoja opinia o napoleonce?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.