Takie leczo serwuje moja teściowa. Przepis opiera się słodkich warzywach i solidnej wkładce mięsnej

Klasyczne leczo w zestawieniu z naszą polską wariacją to dwa zupełnie inne dania. Klasyczny obiad mojej teściowej to jednak prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko przez kolorową kompozycję warzyw i solidną wkładkę mięsną. Przepis jest szybki, zawsze się daje i znika z talerzy w mgnieniu oka.

Wiosenny obiad to nie tylko kotlety, jajko sadzone z ziemniakami i lekkie zupy. Daniem idealnym jest także leczo, a wszystko przez niebanalny smak i solidną porcję kolorowych warzyw. Przepis na to wyborne danie zdradziła mi moja teściowa - jak powtarza, diabeł tkwi w szczegółach, dlatego warto postawić na detale i przyprawy. 

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Leczo mojej teściowej nie ma konkurencji. Sekretem są kolorowe dodatki 

W domowym menu nie brakuje wspaniałych dań, zarówno mięsnych, jak i tych wegetariańskich. W wiosennym okresie warto postawić jednak na solidną porcję witamin, ale i treściwą wkładkę, która napełni brzuchy i podbije podniebienia najbardziej wymagających. Dzisiaj pragniemy przedstawić przepis absolutnie wyjątkowy. Mowa tu o leczo, które nie tylko obłędnie pachnie, ale i wybornie smakuję!

Leczo z cukinią i dodatkiem kiełbasy to dla wielu coś nie do pomyślenia, moja teściowa twierdzi, że to sposób na obłędny smak! W składzie znajdziemy także kolorowe papryki, cebulę, solidną porcję pomidorów i przyprawy takie jak wędzona papryka i odrobina chilli. Taki zestawienie na koniec zdobimy zieleniną i serwujemy z pajdą wiejskiego chleba - wówczas jest smacznie i swojsko. 

Przepis na leczo mojej teściowej - w składzie niczego nie brakuje

Składniki: 

  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki
  • zielona papryka,
  • cukinia,
  • 6 średnich pomidorów malinowych,
  • 3 cebule,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • pętko dobrej kiełbasy,
  • garść świeżego oregano,
  • płaska łyżka słodkiej papryki,
  • płaska łyżeczka papryki wędzonej,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Papryki umyj, usuń gniazda i pokrój na grube paseczki lub w większą kostkę. 
  2. Pomidory natnij nożykiem, sparz i obierz ze skórki. 
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka, cukinię w talarki. 
  4. Kiełbasę pokrój na talarki lub półplasterki.
  5. Do dużego garnka wlej odrobinę oleju. Na ciepły tłuszcz wrzuć paprykę, podsmaż warzywo do ładnego zarumienienia, następnie dodaj cebulę i czosnek.
  6. Po kilku minutach dodaj do naczynia cukinię. 
  7. Na patelni podsmaż cebulę. Wskazówka - można wrzucić ją prosto do garnka z warzywami, jednak taka z patelni będzie o wiele ładniej zarumieniona i chrupiąca. 
  8. Kiełbasę dodaj do reszty warzyw. 
  9. Teraz czas na pomidory - wrzuć je do garnka z warzywami i delikatnie je rozgnieć, by puściły sok i wszystko ładnie się dusiło. 
  10. Wszystko duś przez 25 minut. Dopraw wszystko papryką, solą, pieprzem, oregano i chilli. 
  11. Danie można już serwować, jednak dla lepszego smaku polecamy poświęcić jeszcze kolejne 20 minut na gotowanie na małym ogniu smacznego!
Który składnik nie znajduje się w tradycyjnym, węgierskim leczo?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.