Jaki nawóz do ogórków zaraz po posadzeniu? Użyj tego, a będą rosły jak szalone. Uzbierasz pełne kosze

Jaki nawóz do ogórków zaraz po posadzeniu? Zdecydowanie warto postawić na domową miksturę. Dzięki niej ogórki będą rosły jak szalone, a my będziemy dumni z zebranych plonów.

Sezon na sadzenie ogórków gruntowych przypada na koniec kwietnia i maj. Warto więc już teraz zebrać najważniejsze informacje dotyczące ich sadzenia i nawożenia. To, czym uraczymy nasze nasiona i krzaki, ma ogromny wpływ na to, ile ogórków zbierzemy latem.  

Zobacz wideo Jak dbać o pelargonie? Przepisy na domowe nawozy

Jaki nawóz do ogórków zaraz po posadzeniu? Zdziała cuda 

Zanim zabierzemy się za sadzenie ogórków, powinniśmy wybrać do tego odpowiednie miejsce. Musi być ono osłonięte od wiatru, ale jednocześnie takie, gdzie promienie słońca będą je regularnie ogrzewać. Warto wiedzieć też, że ogórki nie lubią suchej gleby, a pod uprawę ogórków zalecane są gleby próchnicze - o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. 

Przygotowanie nawozu, który warto użyć zaraz po posadzeniu, jest banalnie proste. Potrzebujemy wody, sody oczyszczonej i kurkumy. Wystarczy, że do słoika lub wiadra wlejemy pół litra przegotowanej wody, a następnie dodamy łyżeczkę kurkumy i łyżkę sody oczyszczonej. Tak przygotowaną miksturę należy dokładnie wymieszać, a następnie odstawić ją na około dwie godziny. Ostatnim etapem jest rozcieńczenie gotowego preparatu z kolejnymi trzema litrami przegotowanej wody. Nawóz warto stosować co 10-12 dni. 

Domowy nawóz do ogórków gruntowych. Te składniki zdziałają cuda 

Składniki tego nawozu potrafią zdziałać cuda i szybko się o tym przekonacie. Kurkuma to indyjska przyprawa, która wykorzystywana jest od ponad dwóch tysięcy lat, a swoje zastosowanie znalazła między innymi w medycynie, kosmetologii, gastronomii. Warto stosować ją też w ogrodnictwie. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo, więc świetnie chroni rośliny przed chorobami. Z kolei soda oczyszczona jest mistrzem w walce ze szkodnikami i chwastami.  

Więcej o: