Chleb bez glutenu z kilku składników. Moja noga nigdy więcej nie postanie w piekarni. Jest obłędny

Przygotowanie domowego chleba bez glutenu jest banalnie proste. Wystarczy, że masz trochę wolnego czasu, a on praktycznie zrobi się sam - z twoją niewielką pomocą. Oto przepis, przez który nigdy więcej nie pójdę do piekarni.

Chleb bezglutenowy w piekarni potrafi kosztować fortunę. Jeśli nie chcesz przepłacać, możesz zrobić go samodzielnie w domu. Nie jest wymagany żaden specjalistyczny sprzęt czy wyjątkowe umiejętności. Musisz mieć jednak blender i chęci do pracy. 

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Domowy chleb bez glutenu. Rodzina będzie zajadać się w najlepsze 

Chleb bez glutenu mogą śmiało jeść również osoby, które nie są na diecie bezglutenowej. Z pewnością zaskoczy ich smak takiego pieczywa - ale na pewno pozytywnie. Przygotowanie takiego chleba nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Lista składników jest za to banalnie prosta. Oto przepis na bezglutenowy chleb gryczany. 

Składniki: 

  • 500 g niepalonej kaszy gryczanej, 
  • 600 ml wody, 
  • 2 łyżeczki soli, 
  • 1-2 łyżeczki miodu (opcjonalnie). 

Bezglutenowy chleb gryczany - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

W tym przepisie nie trzeba używać miodu, jednak zdecydowanie warto. Dzięki temu możemy podkręcić smak naszego pieczywa, ale jest też dzięki temu składnikowi bardziej zwarte.  

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę płuczemy na sitku, umieszczamy w szklanej lub plastikowej misce i zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny.  
  2. Co jakiś czas mieszamy kaszę, sprawdzając, czy jest wilgotna. Jeśli wchłonęła wodę - należy dodać do niej nie więcej niż 100 ml.  
  3. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy sól i miód i blendujemy składniki dosyć dokładnie. Jeśli pojawi się kilka grudek - nie ma się o co martwić. Ważne jednak, by masa na chleb miała konsystencję śmietany. 
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wkładamy ją do zimnego piekarnika na około osiem godzin. W tym czasie chleb lekko podrośnie - na wierzchu pojawi się wypukłość. Nie wyjmując go, ustawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 55-60 minut. Kroimy wystudzony. Smacznego! 
Czy twój organizm toleruje gluten?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.