Każda gospodyni domowa wie, że botwinkę należy zrobić przynajmniej raz w roku. To tradycyjna zupa, która nie dość, że pysznie smakuje, to w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Podawana z różnymi dodatkami może świetnie wzbogacić nasz niedzielny obiad.
Głównym składnikiem zupy są młode czerwone buraki wraz z liśćmi. Dzięki nim uzyskamy delikatny, charakterystyczny smak zupy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto przygotować ją z początkiem sezonu na nowalijki. Wykonanie zupy w tradycyjny sposób nie przysporzy ci żadnych trudności, a potrzebne młode warzywa znajdziesz na każdym bazarze.
Przygotowanie zupy rozpocznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Kiedy w spokoju będą odciekać na sitku obierz włoszczyznę oraz ziemniaki. Pokrój je w kostkę i podsmaż na oleju w dużym garnku. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj do nich posiekaną botwinkę (liście oraz buraczki) i zalej bulionem warzywnym.
Gotuj na małym ogniu pod przykrywką, aż buraczki zmiękną. Następnie dodaj posiekany koperek, przyprawy oraz sok z cytryny. Na koniec w kubku wymieszaj śmietankę z mąką, przelej do zupy i zagotuj. Ten krok możesz spokojnie pominąć jeśli dbasz o linię lub z jakiegoś innego powodu nie zabielasz zup. Podawaj w głębokim talerzu, z ćwiartkami ugotowanego jajka, kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.