Botwinka już pręży łodygi na straganach. Szybko kup i wrzuć do gara. Zrobisz pożywny obiad w godzinę

Wiosną na straganach rządzi botwina. Zupa, przepis na którą znajdziesz w naszym artykule, zachwyca smakiem. To doskonały pomysł na tani i lekki obiad dla całej rodziny. Sezon właśnie się zaczął, także biegnij na bazar po młode buraczki i gotuj.

Każda gospodyni domowa wie, że botwinkę należy zrobić przynajmniej raz w roku. To tradycyjna zupa, która nie dość, że pysznie smakuje, to w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Podawana z różnymi dodatkami może świetnie wzbogacić nasz niedzielny obiad.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Botwina - zupa. Przepis na tani obiad

Głównym składnikiem zupy są młode czerwone buraki wraz z liśćmi. Dzięki nim uzyskamy delikatny, charakterystyczny smak zupy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto przygotować ją z początkiem sezonu na nowalijki. Wykonanie zupy w tradycyjny sposób nie przysporzy ci żadnych trudności, a potrzebne młode warzywa znajdziesz na każdym bazarze.

  • 3 pęczki botwinki
  • młoda włoszczyzna
  • 5 niewielkich ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • przyprawy: pieprz, sól, łyżeczka cukru
  • 5 jajek ugotowanych na twardo.

Lekki obiad ugotujesz w mniej niż godzinę. Botwinka to królowa wiosennych zup

Przygotowanie zupy rozpocznij od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Kiedy w spokoju będą odciekać na sitku obierz włoszczyznę oraz ziemniaki. Pokrój je w kostkę i podsmaż na oleju w dużym garnku. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj do nich posiekaną botwinkę (liście oraz buraczki) i zalej bulionem warzywnym.

Botwinka
Botwinka Fot. Archiwum prywatne

Gotuj na małym ogniu pod przykrywką, aż buraczki zmiękną. Następnie dodaj posiekany koperek, przyprawy oraz sok z cytryny. Na koniec w kubku wymieszaj śmietankę z mąką, przelej do zupy i zagotuj. Ten krok możesz spokojnie pominąć jeśli dbasz o linię lub z jakiegoś innego powodu nie zabielasz zup. Podawaj w głębokim talerzu, z ćwiartkami ugotowanego jajka, kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.