• Link został skopiowany

To obiadowe bóstwo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Metodę na "pasek od spódnicy" zdradziła mi stryjenka

Jak Bolek i Lolek, jak Muminek i Włóczykij, jak Staś i Nel, tak samo w kulinariach idealnym duetem jest schabowy i kapusta zasmażana. Tylko jak zrobić idealną kapustę zasmażaną? Moja ulubiona stryjenka zdradziła mi sekret, który wydawał mi się głupi. Mówiła, że ma być na "pasek od spódnicy". Po latach zrozumiałam, o co jej chodziło - ta metoda nie zawodzi.
Kapusta zasmażana
Semiglass /Shutterstock

Kapusta zasmażana smakuje idealnie już sama w sobie podana na talerzu z ziemniakami lub kromką świeżego pieczywa. Jednak idealne połączenie tworzy ze schabowym, mielonym lub sztuką mięsa w sosie. Już wiele razy wam mówiliśmy, jak zrobić kotlety schabowe, żeby były idealne lub kotlety mielone, żeby były soczyste. Dziś jednak skupimy się na ich towarzyszce, czyli kapuście zasmażanej. Stryjenka Hania robiła ją "na pasek od spódnicy". Brzmiało dziwnie, ale miało sens - chodziło o szerokość paska. Owy pasek do spódnicy, którą nosiła na co dzień, miał szerokość około 6 cm, co odnosiło się do staropolskiej miary "dwóch palców".

Zobacz wideo Boska!

Kapusta zasmażana - przepis idealny do wszystkiego

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 niewielka cebula,
  • sól, pieprz, liście laurowe, odrobina kminku (opcjonalnie),
  • zasmażka: czubata łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie: ok. 100 g wytopionego boczku.

Jak zrobić kapustę zasmażaną? Sposób wykonania krok po kroku

  1. Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij z soku. Ja zawsze robię to nad miseczką, sok po prostu wypijam lub zlewam do słoiczka, żeby mieć np. do zupy. Następnie przełóż kapustę na deskę i posiekaj.
  2. Posiekaną kapustę przełóż do garnka, zalej wodą tylko tak, by przykryła kapustę na nie więcej niż wspomniane dwa palce. Dodaj 2-3 listki laurowe i na wolnym ogniu ugotuj do miękkości. Pamiętaj, że moc palnika nie powinna być zbyt silna. 
  3. Boczek pokrój w kostkę i na suchej patelni go wytop. W razie konieczności dodaj odrobinę masła lub smalcu. Następnie dodaj cebulę i jak całość się podsmaży, dodaj do garnka z kapustą. 
  4. Następnie na tej samej patelni roztop solidną łyżkę masła i kiedy zacznie się lekko pienić, dodaj mąkę i zacznij energicznie mieszać, by powstała zasmażka. Od razu przełóż ją do miękkiej kapusty i mieszaj, by nie powstały grudki. Zmniejsz moc palnika i mieszaj do momentu, aż kapusta zgęstnieje.

Taka kapusta zasmażana to mistrzostwo świata. Gęsta, aromatyczna i wyrazista. Nie ma lepszego dodatku do słynnego schabowego lub wołowych bądź wieprzowych roladek. Jeśli chcesz, kapustę kiszoną możesz połączyć pół na pół kapustę białą lub młodą. Za ten smak będą cię nosić na rękach.

Więcej o: