Jak zapleść chałkę? Pokazała "metodę zegarka". "Warkocz wygląda teraz jak bułka z masłem"

Pyszne, puszyste warkocze drożdżowe posypane kruszonką i posmarowane masłem. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkim smaku idealnej chałki. Wprawna gospodyni zwinie ją w krótką chwilę, jednak wiele z nas długo się z tym męczy, bez efektu wow. Jak zawinąć chałkę, by miała piękny kształt?

Każda gospodyni ma swój własny sposób na zaplatanie drożdżowych warkoczy. To, z ilu kawałków ciasta zapleciemy chałkę, zależy od wprawy i doświadczenia. Istnieje jednak świetna metoda, która w szybki i prosty sposób pomoże nam uformować ciasto z 4 części.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Jak zawinąć chałkę? Potrzebujemy najpierw sprawdzonego przepisu na ciasto

Ten prosty przepis na chałkę wykonasz bez wyrabiania. Użyjemy do niego woreczka strunowego i drożdży suszonych, co zdecydowanie skróci czas oczekiwania na to słodkie cudo. Do wykonania ciasta potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki pszennej + trochę mąki do podsypania
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • duża łyżka drożdży instant
  • pół łyżeczki soli

Przygotuj woreczek strunowy o pojemności 4. Wypełnij go odmierzonymi składnikami z listy, zamknij i porządnie wstrząśnij. Połóż worek na stole i ugnieć go z wyczuciem tak, aby nie pękł. Do miski wlej ciepłą wodę i połóż w niej worek z ciastem na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy woreczek, robimy szczelinę w miejscu zamknięcia strunowego, aby wypuścić powietrze i odstawiamy na 1 godzinę. Kiedy ciasto leżakuje, co jakiś czas należy worek obracać. Po godzinie wsypać do woreczka dodatkowe 1/4 szklanki mąki, wstrząsnąć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto wyjąć z woreczka i na oprószonym mąką blacie lekko wyrobić ręką i podzielić na części do chałki. 

Jak zawinąć chałkę? Koniecznie wypróbuj metody zegarowej

Zaplatanie chałki z 4 części może wydawać się trudne, jednak nic bardziej mylnego. Natalya Syanova, która prowadzi profil na Instagramie natashas_baking, podzieliła się "metodą zegara". Dzięki temu sposobowi będziesz w stanie zrobić ją szybko i bez zbędnego główkowania.

 
  • Wydziel na blacie miejsce do pracy i posyp mąką. Wyrysuj palcem oznaczenia godzin: 12, 6, 3 i 9 dokładnie tak, jak w analogowym zegarze.
  • Podziel ciasto na 4 równe części, a z każdej uformuj wałeczek na ok. 40 cm długości.
  • Na środku "zegara" robimy wskazówki z ciasta, wskazujące wyrysowane godziny. Łączymy wszystkie części końcami w jednym punkcie.
  • Przechodzimy do zawijania. Koniec ciasta z godziny 12 przekładamy na  5, następnie ten z 6 przechodzi na 12, koniec z 9 przechodzi na godzinę 4, a ten z 3 na godzinę 8. Powtarzamy tę sekwencję, aż pasma z ciasta nam się skończą i zalepiamy końcówki pod spód.

Ten sposób pokochali użytkownicy, co można wywnioskować pod komentarzami załączonymi pod filmem:

Dziękuję. Warkocz wygląda teraz jak bułka z masłem
Niesamowity tutorial. Tak jasno, prosto i do sedna. Dziękuję
Och, to fantastyczne. Teraz każdy może być ekspertem

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.