Każda gospodyni ma swój własny sposób na zaplatanie drożdżowych warkoczy. To, z ilu kawałków ciasta zapleciemy chałkę, zależy od wprawy i doświadczenia. Istnieje jednak świetna metoda, która w szybki i prosty sposób pomoże nam uformować ciasto z 4 części.
Ten prosty przepis na chałkę wykonasz bez wyrabiania. Użyjemy do niego woreczka strunowego i drożdży suszonych, co zdecydowanie skróci czas oczekiwania na to słodkie cudo. Do wykonania ciasta potrzebujemy:
Przygotuj woreczek strunowy o pojemności 4. Wypełnij go odmierzonymi składnikami z listy, zamknij i porządnie wstrząśnij. Połóż worek na stole i ugnieć go z wyczuciem tak, aby nie pękł. Do miski wlej ciepłą wodę i połóż w niej worek z ciastem na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy woreczek, robimy szczelinę w miejscu zamknięcia strunowego, aby wypuścić powietrze i odstawiamy na 1 godzinę. Kiedy ciasto leżakuje, co jakiś czas należy worek obracać. Po godzinie wsypać do woreczka dodatkowe 1/4 szklanki mąki, wstrząsnąć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto wyjąć z woreczka i na oprószonym mąką blacie lekko wyrobić ręką i podzielić na części do chałki.
Zaplatanie chałki z 4 części może wydawać się trudne, jednak nic bardziej mylnego. Natalya Syanova, która prowadzi profil na Instagramie natashas_baking, podzieliła się "metodą zegara". Dzięki temu sposobowi będziesz w stanie zrobić ją szybko i bez zbędnego główkowania.
Ten sposób pokochali użytkownicy, co można wywnioskować pod komentarzami załączonymi pod filmem:
Dziękuję. Warkocz wygląda teraz jak bułka z masłem
Niesamowity tutorial. Tak jasno, prosto i do sedna. Dziękuję
Och, to fantastyczne. Teraz każdy może być ekspertem
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.