Nie bez powodu mówi się o nim "biała śmierć". Oto co się dzieje, gdy przeholujesz z jedzeniem słodyczy

W dzisiejszych czasach cukier znajduje się w niemal wszystkich produktach - nawet tych, które pozornie nie wyglądają na "słodkie". Jakie skutki może nieść za sobą nadmierne spożycie cukru? Zwróć uwagę na te objawy, zwłaszcza jeśli uwielbiasz jeść słodycze.

Wiele obecnie mówi się o zdrowym odżywianiu i potencjalnych zagrożeniach, jakie niesie za sobą częste spożywanie produktów wysokoprzetworzonych. Obawiamy się wysokiego cholesterolu, przybrania na wadze i rozwinięcia niektórych chorób. Co dzieje się z naszym organizmem, kiedy narazimy go na nadmierne spożycie cukru? Problemem są nie tylko słodycze.

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Co się dzieje z organizmem, gdy zjemy za dużo słodyczy? Zwróć uwagę na te objawy

Produkty bogate w cukry proste to nie tylko popularne słodycze - czekoladki, batony, lizaki, cukierki, ciastka - ale i napoje gazowane, energetyzujące i owocowe, jogurty, dżemy i wiele innych. "Niewidzialny" cukier pojawia się również w artykułach spożywczych, które na pierwszy rzut oka wcale nie są słodkie. Chodzi m.in. o ketchupy, sosy, alkohole, musli i serki. Stojąc w alejce sklepowej, warto przyjrzeć się składowi produktu na etykiecie. Informacja o tym, ile cukru znajduje się w 100 g lub 100 ml, może nas zaskoczyć.

Częste, regularne spożywanie produktów obfitych w cukier prosty, może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem. Wysoki poziom glukozy ("cukru") we krwi nierzadko skutkuje hiperglikemią. Objawy "zbyt wysokiego cukru" przejawiają się najczęściej poprzez wielomocz, uczucie suchości w ustach, nieustanne uczucie zmęczenia, senność, skłonność do infekcji układu moczowo-płciowego, a także zmniejszenie napięcia i elastyczności skóry. Nadmierne spożycie cukru wiąże się też z ryzykiem otyłości, cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia? Zalecenia ekspertów są jasne

W produktach spożywczych często znajdziemy nie tylko zwykły cukier biały. W wielu przypadkach "kryje" on się również po innymi nazwami, takimi jak: cukier brązowy, syrop kukurydziany, fruktozowy i klonowy, melasa cukrowa, dekstroza krystaliczna oraz miód. Cukier, a właściwie węglowodany są nam jednak w jakimś stopniu potrzebne do dostarczania organizmowi energii. W niewielkich ilościach, przy zachowaniu zdrowego trybu życia, nie stanowi dla nas wielkiego zagrożenia.

Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do 10 proc. ogółu energii. Jak podaje Narodowe Centrum Żywieniowe, przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal dziennie będzie to około 200 kcal, czyli 10-12 łyżeczek białego cukru. Z reguły jednak - im mniej, tym lepiej.

Więcej o: