Puszysty i rozpływający się w ustach sernik, to bajka. Może zrobić go każdy, jest dziecinnie prosty

Gdzie nie spojrzeć wzrokiem, ludzie na całym świecie od wieków kochają serniczki. To jeden z najpopularniejszych deserów, ponieważ jest idealnym połączeniem słodyczy i treściwości, a jego gładka konsystencja rozpływa się w ustach. Klasyczny przysmak można wykonać na milion sposobów, jeśli jednak nie masz za dużo czasu, a chcesz zaskoczyć gości, spróbuj tego niesamowicie prostego przepisu.

Przepisów jest nieskończona ilość, ale w ostatnich latach mamy coraz mniej czasu na przebywanie w kuchni. Wielogodzinne przepisy powoli odchodzą do lamusa i zastępowane są szybkimi rozwiązaniami, szczególnie gdy goni nas czas, a chcemy zaimponować znajomym. Spróbuj przygotować ten sernik w dosłownie jeden kwadrans i zobacz jakie to proste.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Sernik na przestrzeni wieków

Jadali go już starożytni sportowcy podczas pierwszych igrzysk olimpijskich, średniowieczni Anglicy rozpływali się nad jego smakiem, a dziś nawet w Japonii przyrządza się go o smaku zielonej herbaty. Nieważne, gdzie jesteś na świecie, z pewnością znajdziesz go w jednej z lokalnych wersji. Obecnie najpopularniejszymi na świecie są sernik nowojorski, bogaty i gęsty na bazie serka śmietankowego, a serniczek po włosku z dodatkiem ricotty jest lekki jak piórko. Miłośnicy deserów mają więc trudności z wyborem tego najlepszego.

Sprawdzone tricki na udane serniki

Chcąc podać najpiękniejszy sernik, trzeba znać kilka praktycznych patentów, aby twój deser zachwycał wyglądem. Najważniejszym czynnikiem, który sprawia, że ciasto pęka, jest wykorzystanie zimnych składników podczas przygotowywania masy serowej. Kluczem do sukcesu jest wykorzystanie tylko tych, które osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli masa jest zbyt sucha, mimo wszystko może popękać. Sprawdzonym trickiem jest wstawienie do piekarnika miski z wodą podczas pieczenia. Innym istotnym czynnikiem jest nieodpowiednia temperatura pieczenia i studzenia. Sernik jest bardzo podatny na każdą zmianę temperatur. Aby ciasto nie popękało, należy piec je dłużej, w niższej temperaturze. Pilnując tych kilku zasad, twój deser powinien wyjść piękny, gładki i równy. Natomiast jeśli chcesz w kilka chwil przygotować masę i szybko zacząć przygotowywać inne dania, spróbuj tego błyskawicznego przepisu na klasyczny serniczek.

Składniki:

  • Kilogram twarogu sernikowego,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej,
  • Szklanka cukru,
  • 20 gramów kruchych ciasteczek,
  • 50 gramów masła,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • Świeże owoce jagodowe dla dekoracji.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy przygotować budyń według wskazówek na opakowaniu, następnie musimy go ochłodzić.
  • Ubijamy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy w dużej misce. Następnie dodajemy twaróg i schłodzony budyń, mieszając na niskich obrotach.
  • Kruszymy ciasteczka i mieszamy je z rozpuszczonym masłem, po czym przekładamy masę na dno formy do pieczenia.
  • Wlewamy masę sernikową i pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę.
  • Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto przestygnie, co zapobiegnie niepożądanym pęknięciom.
  • Podczas podania ciasto dekorujemy owocami i gotowe.
Więcej o: