Dodaj do jajek to warzywo i sprawdź, jak smakuje. Nie zrobisz smaczniejszego śniadania

Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów i każdy z nas ma swoją metodę na ich przyrządzenie. Dodaje się do nich rozmaite przyprawy, a także dodatki w postaci warzyw czy serów. Tym razem gdy będziesz chciał zrobić je na śniadanie, użyj tego składnika. Gwarantujemy, że smak będzie dla ciebie pyszny.

Przyrządzając śniadania zazwyczaj nie mamy za wiele czasu, dlatego chcemy zrobić coś szybkiego, prostego, a do tego smacznego. Bez dwóch zdań możemy to uzyskać wykorzystując jajka, które są bardzo uniwersalne. Można z nich więc przygotować omlet albo jajecznicę, niektórzy wykorzystują je również do tarty. W tym przepisie chcę pokazać jak można je połączyć, by stworzyć smaczne śniadanie, które nie wymaga dużych nakładów pracy i czasu. Do zrobienia go potrzebujesz tylko kilku składników.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Zastanawiając się, co przyrządzić na śniadanie możemy mieć pustkę w głowie. Wtedy na pomoc przychodzą nam takie proste przepisy, jak receptura na jajeczny omlet. Tym razem jajka połącz z posiekanymi pieczarkami i wysmaż na złoto. Taki omlet możesz podawać z domowymi sosami, pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Gdy podasz go o poranku, będziesz zadowolony, rodzina będzie ci dziękować. 

Przepis na omlet z pieczarkami

Składniki

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół cebuli,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • garść startego sera żółtego,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę drobno posiekaj, pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w plasterki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć cebulę i grzyby. Smaż wszystko razem przez 5 minut, aż cebula będzie miękka, a grzyby się zrumienią.
  3. W międzyczasie zajmij się jajkami. Wbij je do miseczki i energicznie wymieszaj z dodatkiem mleka. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Gdy składniki na patelni są gotowe, wylej na nie roztrzepane jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  5. Smaż omlet przez kilka minut, aż wierzch będzie lekko ścięty. Następnie posyp go startym serem i posiekaną pietruszką. Gdy spód się wysmaży, ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż go przez około 1 minutę.
  6. Po tym czasie zdejmij go na talerz i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Więcej o: