• Link został skopiowany

Dodaj do jajek to warzywo i sprawdź, jak smakuje. Nie zrobisz smaczniejszego śniadania

Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów i każdy z nas ma swoją metodę na ich przyrządzenie. Dodaje się do nich rozmaite przyprawy, a także dodatki w postaci warzyw czy serów. Tym razem gdy będziesz chciał zrobić je na śniadanie, użyj tego składnika. Gwarantujemy, że smak będzie dla ciebie pyszny.
Omlet z pieczarkami
Fot. Shutterstock, Hihitetlin

Przyrządzając śniadania zazwyczaj nie mamy za wiele czasu, dlatego chcemy zrobić coś szybkiego, prostego, a do tego smacznego. Bez dwóch zdań możemy to uzyskać wykorzystując jajka, które są bardzo uniwersalne. Można z nich więc przygotować omlet albo jajecznicę, niektórzy wykorzystują je również do tarty. W tym przepisie chcę pokazać jak można je połączyć, by stworzyć smaczne śniadanie, które nie wymaga dużych nakładów pracy i czasu. Do zrobienia go potrzebujesz tylko kilku składników.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Zastanawiając się, co przyrządzić na śniadanie możemy mieć pustkę w głowie. Wtedy na pomoc przychodzą nam takie proste przepisy, jak receptura na jajeczny omlet. Tym razem jajka połącz z posiekanymi pieczarkami i wysmaż na złoto. Taki omlet możesz podawać z domowymi sosami, pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Gdy podasz go o poranku, będziesz zadowolony, rodzina będzie ci dziękować. 

Przepis na omlet z pieczarkami

Składniki

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół cebuli,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • garść startego sera żółtego,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę drobno posiekaj, pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w plasterki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło. Na tłuszcz wrzuć cebulę i grzyby. Smaż wszystko razem przez 5 minut, aż cebula będzie miękka, a grzyby się zrumienią.
  3. W międzyczasie zajmij się jajkami. Wbij je do miseczki i energicznie wymieszaj z dodatkiem mleka. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Gdy składniki na patelni są gotowe, wylej na nie roztrzepane jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  5. Smaż omlet przez kilka minut, aż wierzch będzie lekko ścięty. Następnie posyp go startym serem i posiekaną pietruszką. Gdy spód się wysmaży, ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż go przez około 1 minutę.
  6. Po tym czasie zdejmij go na talerz i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Więcej o: