Ten przepis zawsze mnie ratuje, gdy zjawiają się niezapowiedziani goście. Wystarczy ciasto francuskie

W mojej lodówce nigdy nie może zabraknąć ciasta francuskiego. Ten tani i niepozorny składnik jest ratunkiem przed niezapowiedzianymi gośćmi. Można z niego wyczarować obłędne przekąski słodkie i wytrawne. Stawiam zawsze na trzyskładnikowe połączenie, które zawsze się udaje i szybko znika z talerzy.

Czasami najprostsze przepisy, okazują się być tymi najlepszymi - podobnie jest z ciastem francuskim, które nie tylko obłędnie smakuje, ale i potrafi uratować życie! Ten łatwodostępny i tani produkt można przygotować na wiele obłędnych wersji - dzisiaj jednak serwujemy klasykę ponad klasyki!

Zobacz wideo Proste i szybkie ciasto z kaszą manną [PRZEPIS]

Niezapowiedziani goście już pukają do drzwi? Zaserwuj obłędny przysmak z ciasta francuskiego

Nie zawsze więcej, znaczy lepiej. Podobnie jest z tymi trzyskładnikowymi zawijasami z ciasta francuskiego, które zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających gościach czy teściowej. Cały sekret tej ekspresowej przekąski leży bowiem w prostocie - tu nie ma wielkiej filozofii, a klasyczny skład, który zawsze obłędnie się komponuje. 

Przygotowanie sklepowego ciasta francuskiego jest banalnie proste i poradzą z nim sobie nawet początkujący. Na początek warto wybrać kształt naszych łakoci - mogą to być zakręcone paluchy, sakiewki lub ślimaczki. W tym zakresie panuje zupełna dowolność! Następnie posypujemy płat ciasta serem, zawijamy je i układamy na blaszce. Na koniec glazura ze swojskiego składnika i blacha może lądować w piekarniku. Szybkiej, taniej i sprytniej się już chyba nie da!

Serowa przekąska z ciasta francuskiego - idealna na każdą okazję 

Składniki: 

  • gotowy płat ciasta francuskiego - najlepiej rolka XXL, 
  • 250 g sera - może być to mozzarella, cheddar lub inny ulubiony, 
  • jajko,
  • optymalnie: oregano, ser, ketchup. 

Sposób przygotowania: 

  1. Płat ciasta francuskiego rozwiń na blacie. 
  2. Ciasto posmaruj ketchupem jeśli chcesz go dodać.
  3. Następnie zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach i rozprowadź go na cieście francuskim. Wskazówka - można dodać także pokrojoną szynkę oraz oregano. 
  4. Tak przygotowane ciasto zawiń ciasno w rulon. Następnie krój mniejsze ślimaczki. 
  5. Gotowe zawijasy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Rozmąć w misce jajko i posmaruj nim ciasto. 
  7. Tak przygotowane ślimaczki piecz 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Smacznego!
Więcej o: