• Link został skopiowany

Idealna zakąska dla gości. Oczy im się zaświecą na sam widok tego poczęstunku we włoskim stylu

Goście już pukają do drzwi, a ty dalej szukasz inspiracji, czym ich poczęstować? Chwyć za rulon ciasta francuskiego, pesto, ser i pomidora, a uzyskasz idealną i ekspresową przekąskę. Przygotowanie jej to kwestia kilku chwil.
Ciasto francuskie na słono
fot. Veliavik / iStock.com

Kiedy nie mam pomysłu na coś szybkiego i smacznego do jedzenia, sięgam po niezawodne ciasto francuskie i kilka ulubionych dodatków. Najczęściej jest to włoskie pesto - kupne lub zrobione samodzielnie - ser mozzarella i dowolne warzywo. Przygotowanie tej przekąski zajmuje zwykle kilka minut, a potem trzeba już tylko zdać się na pracę piekarnika. Jak zrobić błyskawiczne sakiewki z kruchego ciasta francuskiego? Bardzo prosto!

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Ekspresowa przekąska we włoskim stylu. Potrzebujesz ciasta francuskiego i trzech dodatków

O tej przekąsce goście i domownicy będą mówić jeszcze przez długi czas. Jest ona niezwykle smaczna, aromatyczna i zarazem lekka. Na jednym kawałku zwykle się nie kończy, dlatego lepiej od razu zrobić trochę na zapas. Sakiewki w takim wydaniu zasmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom kuchni włoskiej. Najlepsze w nich jest bowiem to, że można je wzbogacać o dowolne składniki, zgodnie z naszymi upodobaniami kulinarnymi.

Składniki:

  • 1 rulon ciasta francuskiego (ok. 300-400 g),
  • kilka kul sera mozzarella,
  • 2 pomidory,
  • 1 żółtko,
  • pesto,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta bazylii,
  • opcjonalnie: szynka (np. prosciutto), zeszklona cebulka, podsmażony szpinak, sezam.

Zapiekana sakiewka z ciasta francuskiego. Sposób przygotowania

Rozwiń na blacie rulon ciasta francuskiego, a następnie podziel je na równe kwadraty. Wysmaruj środek pesto bazyliowym lub pietruszkowym, po czym wyłóż po kawałku sera oraz plastrze pomidora. Dodatkowo możesz wzbogacić swój "farsz" ulubioną szybką, szpinakiem lub innymi smakowitymi dodatkami. W kolejnym kroku oprósz zawartość ciasta pieprzem i suszoną bazylią.

Każdy róg kwadratu sklej ze sobą, formując coś na kształt sakiewki. Na koniec wysmaruj każdą z nich roztrzepanym jajkiem. Możesz też posypać całość odrobiną sezamu. Przełóż niemal gotowe przekąski na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 20 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. Smacznego!

Więcej o: