Kiedy nie mam pomysłu na coś szybkiego i smacznego do jedzenia, sięgam po niezawodne ciasto francuskie i kilka ulubionych dodatków. Najczęściej jest to włoskie pesto - kupne lub zrobione samodzielnie - ser mozzarella i dowolne warzywo. Przygotowanie tej przekąski zajmuje zwykle kilka minut, a potem trzeba już tylko zdać się na pracę piekarnika. Jak zrobić błyskawiczne sakiewki z kruchego ciasta francuskiego? Bardzo prosto!
O tej przekąsce goście i domownicy będą mówić jeszcze przez długi czas. Jest ona niezwykle smaczna, aromatyczna i zarazem lekka. Na jednym kawałku zwykle się nie kończy, dlatego lepiej od razu zrobić trochę na zapas. Sakiewki w takim wydaniu zasmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom kuchni włoskiej. Najlepsze w nich jest bowiem to, że można je wzbogacać o dowolne składniki, zgodnie z naszymi upodobaniami kulinarnymi.
Składniki:
Rozwiń na blacie rulon ciasta francuskiego, a następnie podziel je na równe kwadraty. Wysmaruj środek pesto bazyliowym lub pietruszkowym, po czym wyłóż po kawałku sera oraz plastrze pomidora. Dodatkowo możesz wzbogacić swój "farsz" ulubioną szybką, szpinakiem lub innymi smakowitymi dodatkami. W kolejnym kroku oprósz zawartość ciasta pieprzem i suszoną bazylią.
Każdy róg kwadratu sklej ze sobą, formując coś na kształt sakiewki. Na koniec wysmaruj każdą z nich roztrzepanym jajkiem. Możesz też posypać całość odrobiną sezamu. Przełóż niemal gotowe przekąski na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 20 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. Smacznego!