Placki z cukinii zaraz po ziemniaczanych, to ulubione placuszki Polaków. Oczywiście nie ma żadnych powodów do zdziwienia, placki z cukinii są delikatne, świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub delikatnym sosem czosnkowym, a przepis jest tak prosty, że nikomu nie sprawi problemu. Jeśli jednak nie wbijesz od razu całego jajka, ale z białka ubijesz pianę, placuszki będą milion razy smaczniejsze i delikatniejsze. Idealnie na wiosenny obiad.
Placki z cukinii - przepis idealny na wiosenny obiad
Składniki:
- 1 większa cukinia,
- 1 średnia cebula, polecam cebulę czosnkową albo szalotkę,
- 2 średnie jajka,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- 2-3 czubate łyżki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- posiekany koperek (opcjonalnie).
Jak zrobić placki z cukinii? Sposób wykonania:
- Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i dodaj niewielką ilość soli. Następnie porządnie ugnieć cukinię, by zmiękła i puściła wodę. Odstaw na 15 minut.
- W tym czasie z białek ubij sztywną pianę. Kiedy cukinia puści już wodę, odciśnij ją najlepiej za pomocą lnianej lub tetrowej ściereczki.
- Do odciśniętej cukinii dodaj żółtka, startą na tarce cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj także mąkę oraz pianę z białek i całość wymieszaj. Nie mieszaj jednak zbyt intensywnie, by nie uszkodzić struktury piany.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placuszki.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Takie placki są naprawdę pyszne i smakują zarówno na ciepło, jak różnie na zimno a formie przekąski podczas rodzinnych spotkań lub wspólnego maratonu ulubionego serialu. Zrób do nich domowy sos czosnkowy lub śmietanowy i ciesz się prostym i pysznym przysmakiem.