Bułkę schowaj na dno szafki i przygotuj fasolkę szparagową inaczej. Na talerzach nie zostanie okruszek

Świeża fasolka szparagowa kupowana na targu to niewątpliwie jeden ze smaków lata. Jest pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, zrób ją w inny sposób, niż zazwyczaj. Bez bułki tartej. Puste talerze gwarantowane.

Fasolkę szparagową najczęściej podajemy po podsmażeniu jej na maśle i z dodatkiem bułki tartej. W takim wydaniu jest niezwykle smaczna i może stanowić zarówno samodzielną przekąskę, jak i dodatek do obiadu. Tymczasem możesz przyrządzić ją w inny sposób. Jedno jest pewne. Wciąż będzie wyborna.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Jak zrobić fasolkę szparagową inaczej? Zapomnij o bułce tartej

Lato obfituje w wiele wspaniałych, sezonowych smaków. Zajadamy się świeżymi owocami, a prym niewątpliwie wiodą truskawki, czereśnie, poziomki i maliny. Nie brakuje również soczystych i smakowitych warzyw, takich jak kalafiory, bób, czy właśnie fasolka szparagowa. Tę ostatnią zazwyczaj przyrządzamy z dodatkiem masła i bułki tartej. A gdyby tak spróbować czegoś innego? Powstanie pyszne, wyraziste, ale przy tym niebanalne połączenie smaków, które pokochasz. Czego będziesz potrzebować?

Jak zrobić fasolkę szparagową inaczej?Jak zrobić fasolkę szparagową inaczej? Jak zrobić fasolkę szparagową inaczej? fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl

  • 0,5 kg fasolki szparagowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • około 3/4 szklanki parmezanu, choć oczywiście ilość należy dostosować do swoich preferencji,
  • oliwy z oliwek,
  • soli i pieprzu do smaku.

Co dodać do fasolki szparagowej? Dwa składniki sprawią, że będzie wyjątkowa

Przyrządzenie pysznego dania zacznij od dokładnego obrania fasolki. Pozbądź się końcówek i "nitek", które mogłyby przeszkadzać w jedzeniu. Następnie wrzuć ją do gara wypełnionego litrem gotującej się, lekko osolonej wody, i wyjmij, gdy zmięknie. Zazwyczaj trwa to od 7 do 10 minut. By nie przegapić odpowiedniego momentu, regularnie sprawdzaj, czy jest wystarczająco miękka. Gdy fasolka będzie się gotować, przygotuj pozostałe składniki. Na małych oczkach tarki zetrzyj parmezan, wyciśnij i posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć na nią odcedzoną fasolkę. Dodaj czosnek, odrobinę pieprzu, delikatnie wymieszaj, podsmaż, a na koniec, dosłownie na 2-3 minuty, dorzuć parmezan i wymieszaj jeszcze raz. Podawaj gorące, jako samodzielne danie, lub w towarzystwie np. makaronu bądź ryżuJeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Z jakimi smakami kojarzy Ci się lato?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.