Fasolkę szparagową najczęściej podajemy po podsmażeniu jej na maśle i z dodatkiem bułki tartej. W takim wydaniu jest niezwykle smaczna i może stanowić zarówno samodzielną przekąskę, jak i dodatek do obiadu. Tymczasem możesz przyrządzić ją w inny sposób. Jedno jest pewne. Wciąż będzie wyborna.
Lato obfituje w wiele wspaniałych, sezonowych smaków. Zajadamy się świeżymi owocami, a prym niewątpliwie wiodą truskawki, czereśnie, poziomki i maliny. Nie brakuje również soczystych i smakowitych warzyw, takich jak kalafiory, bób, czy właśnie fasolka szparagowa. Tę ostatnią zazwyczaj przyrządzamy z dodatkiem masła i bułki tartej. A gdyby tak spróbować czegoś innego? Powstanie pyszne, wyraziste, ale przy tym niebanalne połączenie smaków, które pokochasz. Czego będziesz potrzebować?
Przyrządzenie pysznego dania zacznij od dokładnego obrania fasolki. Pozbądź się końcówek i "nitek", które mogłyby przeszkadzać w jedzeniu. Następnie wrzuć ją do gara wypełnionego litrem gotującej się, lekko osolonej wody, i wyjmij, gdy zmięknie. Zazwyczaj trwa to od 7 do 10 minut. By nie przegapić odpowiedniego momentu, regularnie sprawdzaj, czy jest wystarczająco miękka. Gdy fasolka będzie się gotować, przygotuj pozostałe składniki. Na małych oczkach tarki zetrzyj parmezan, wyciśnij i posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć na nią odcedzoną fasolkę. Dodaj czosnek, odrobinę pieprzu, delikatnie wymieszaj, podsmaż, a na koniec, dosłownie na 2-3 minuty, dorzuć parmezan i wymieszaj jeszcze raz. Podawaj gorące, jako samodzielne danie, lub w towarzystwie np. makaronu bądź ryżu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.