• Link został skopiowany

Tłuczone ziemniaki z piekarnika. Spróbujesz i zapomnisz o frytkach i opiekańcach

Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. To warzywo tysiąca przepisów, jednak zazwyczaj decydujemy się na frytki lub ziemniaki gotowane albo opiekane. Dziś mamy dla was przepis na ziemniaki, który łączy trzy poprzednie wymienione. Te ziemniaki są przepyszne, chrupiące, a zrobisz je za pomocą szklanki. Przyda się także widelec.
Tłuczone ziemniaki z piekarnika
Fot. Redakcja

Ziemniaki z piekarnika chyba każdy zna. Jednak przepis na pieczone ziemniaki, który wam dziś pokażemy, z pewnością odmieni wasze obiady. Takie ziemniaki smakują wybornie, robią się niemal same, a co ważne - nie musisz ich nawet obierać. Ten przepis sprawdzi się idealnie, kiedy chcesz zaskoczyć bliskich czymś nietypowym lub planujesz podać ciekawą i smaczną przekąskę podczas spotkań w większym gronie. Wystarczy, że je nakłujesz widelcem i ugotujesz w osolonej widzie, następnie przełożysz na blachę i zgnieciesz denkiem szklanki. Potem siup do piekarnika i za chwilę masz złote, chrupiące ziemniaczki. 

Zobacz wideo

Tłuczone ziemniaki z piekarnika - i na obiad, i na imprezę

Składniki:

  • 10 niewielkich ziemniaków, najlepiej mączystych
  • odrobina masła lub oliwy, 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, listek laurowy.

Tłuczone ziemniaki z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Ziemniaków nie obieraj, tylko dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zwróć uwagę, czy nie są uszkodzone lub nie mają wykwitów. 
  2. Oczyszczone ziemniaki nakłuj widelcem w kilku miejscach, by sól z wody dostała się do środka warzywa - przez mundurek bywa trudniej. 
  3. Ziemniaki ugotuj w wodzie z solą i opcjonalnie listkiem laurowym. Następnie przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem i posmaruj masłem lub oliwą. 
  4. Na blaszce połóż ziemniaki, oprósz delikatnie pieprzem i gałką muszkatołową i za pomocą denka szklanki zgnieć je. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż się lekko zarumienią.

Takie ziemniaczki z powodzeniem zstąpią ziemniaki pod inną postacią i sprawią, że nawet młodsi porzucą uwielbiane frytki na ich rzecz. Świetnie smakują na ciepło, ale na zimno również możesz je śmiało podawać. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub koperkowo-ziołowym na jogurcie

Więcej o: