Fasolka szparagowa jest świetnym źródłem białka i ma niewiele kalorii. Warto więc korzystać z sezonu i jak najczęściej jeść to warzywo. Ale jak gotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie? Podpowiadamy.
Fasolkę szparagową kocha wielu Polaków - i nic dziwnego. Jej cena na początku sezonu potrafi być jednak zatrważająca. Mimo to wiele osób decyduje się na ugotowanie choćby kilku garstek, zanim to warzywo stanieje. Niezależnie od ceny, najważniejsze jest, by ugotować ją w odpowiedni sposób i nie popełnić żadnego błędu, który narazi nas na niepowodzenie.
Przede wszystkim należy unikać strączków zwiędniętych i o twardej przerośniętej skórce. Jeśli ugotujemy takie fasolki, na pewno nie będą zbyt smaczne. Warto też pamiętać o tym, by unikać kupowania tego warzywa jesienią, ponieważ w tym okresie bardzo często na sklepowych półkach pojawiają się stare strączki, które w dużej mierze są włókniste i twarde. Jak widać, trzeba więc korzystać z sezonu.
A co z gotowaniem fasolki szparagowej? Trzeba robić to przez 15 minut od momentu, gdy woda zaczyna wrzeć. Można również ugotować fasolkę na parze. Wówczas kontrolując jej miękkość, trzymaj ją w garnku od 10 do 20 minut. Sprawdzoną metodą na zachowanie pięknego koloru strączków jest zamoczenie ich zaraz po ugotowaniu w wodzie z lodem.
Sposób przygotowania: