Jak gotować fasolkę szparagową? Wydaje ci się, że wiesz. Tak, wydaje się, bo na bank popełniasz te błędy

Jak gotować fasolkę szparagową? Wydawać by się mogło, że to banalnie prosta czynność i wszystko robisz, jak należy. Ale czy nie jest włóknista lub zbyt twarda? Jeśli tak, to na pewno popełniasz któryś z tych błędów.

Fasolka szparagowa jest świetnym źródłem białka i ma niewiele kalorii. Warto więc korzystać z sezonu i jak najczęściej jeść to warzywo. Ale jak gotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Sezon na fasolkę szparagową wystartował. Tych strączków trzeba unikać 

Fasolkę szparagową kocha wielu Polaków - i nic dziwnego. Jej cena na początku sezonu potrafi być jednak zatrważająca. Mimo to wiele osób decyduje się na ugotowanie choćby kilku garstek, zanim to warzywo stanieje. Niezależnie od ceny, najważniejsze jest, by ugotować ją w odpowiedni sposób i nie popełnić żadnego błędu, który narazi nas na niepowodzenie.  

Przede wszystkim należy unikać strączków zwiędniętych i o twardej przerośniętej skórce. Jeśli ugotujemy takie fasolki, na pewno nie będą zbyt smaczne. Warto też pamiętać o tym, by unikać kupowania tego warzywa jesienią, ponieważ w tym okresie bardzo często na sklepowych półkach pojawiają się stare strączki, które w dużej mierze są włókniste i twarde. Jak widać, trzeba więc korzystać z sezonu.  

Jak gotować fasolkę szparagową? Tego błędu nie popełniaj 

A co z gotowaniem fasolki szparagowej? Trzeba robić to przez 15 minut od momentu, gdy woda zaczyna wrzeć. Można również ugotować fasolkę na parze. Wówczas kontrolując jej miękkość, trzymaj ją w garnku od 10 do 20 minut. Sprawdzoną metodą na zachowanie pięknego koloru strączków jest zamoczenie ich zaraz po ugotowaniu w wodzie z lodem.  

Sposób przygotowania: 

  1. Odetnij końcówki fasolki, a następnie dokładnie umyj. 
  2. Do wysokiego garnka wlej tyle wody, aby nie tylko przykryła fasolę, ale pozwoliła jej swobodnie się gotować. 
  3. Wrzuć fasolkę szparagową. 
  4. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsyp łyżkę soli. Wymieszaj. 
  5. Fasolkę gotuj 15 minut. Zestaw z ognia i odcedź. 
  6. Na patelnię wrzuć masełko, roztop. 
  7. Wsyp kilka łyżek bułki tartej. Smaż, mieszając co chwilę, aż bułka osiągnie złoty kolor, a następnie przelej ją do ugotowanej fasolki szparagowej. 
  8. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wymieszaj całość, uważając, by nie porozrywać strączków.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.