Zupa pieczarkowa z przepisu teściowej nie ma sobie równych. Dodatek tego nabiału gwarantuje efekt wow

Latem ciężkie zupy odchodzą w zapomnienie, a ich miejsce zajmują raczej lekkie dania, chłodniki i lekkostrawne specjały. Zupa pieczarkowa to jednak rarytas, któremu nikt się nie oprze. Szczególnie jeśli zamiast klasycznej śmietany dodamy ten lekki, kremowy nabiał.

Latem w kuchni królują sezonowe smaki, warzywa i owoce. Warto skusić się jednak także na pieczarki, które potrafią smakować obłędnie. Przepisem numer jeden z tych grzybów jest oczywiście domowa, lekka i kremowa zupa. Moja receptura nie przypomina jednak obiadu u babci, a kremową, włoską ucztę z dodatkiem nabiału. Przepis zdradziła mi sama teściowa - to znak, że jest naprawdę pyszna i co najważniejsze sprawdzona!

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Takiej pieczarkowej nie pobije nawet królewski rosół. Wszystko przez nabiał

Zupa pieczarkowa to babcina klasyka, którą niemal każdy zna z dzieciństwa. Przepis można jednak nieco podrasować, a wystarczy jeden, niepozorny dodatek. Dzięki niemu danie nabierze charakteru, nasyci i podbije podniebienia największych smakoszy.

Sekretem zupy pieczarkowej jest oczywiście podsmażenie grzybów na maśle. Warto jednak zadbać także o odpowiedni nabiał. Śmietankę, którą zawsze dodawała babcia, warto zamienić na włoski rarytas, który zdradziła mi moja teściowa. Mowa tu oczywiście o mascarpone, które nada całości wyjątkowego smaku i aromatu. Wśród składników nie może zabraknąć także solidnej porcji zieleniny, a także gałki muszkatołowej, czy grubo mielonego pieprzu. Tak podana zupa to uczta dla wszystkich zmysłów. 

Najlepsza pieczarkowa to ta z dodatkiem kremowego mascarpone

Składniki:

  • 700 g pieczarek,
  • por,
  • Cebula,
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • ok. 200 g serka mascarpone,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • koperek
  • do podania makaron lub grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia pieczarek.
  2. grzyby pokrój w plastry.
  3. Podobnie postępuj z cebulą oraz białą częścią pora.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i po chwili wrzuć cebulę, por i ewentualnie czosnek. Wszystko smak do uzyskania złotej barwy.
  5. Następnie dodaj pieczarki. Grzyby smak aż odparuje z nich woda.
  6. Podsmażone warzywa z pieczarkami przełóż do podgrzanego bulionu.
  7. Całość gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut.
  8. Po tym czasie dodaj do zupy serek mascarpone oraz wszystkie przyprawy.
  9. Tak przygotowaną zupę pieczarkową serwuj z makaronem lub grzankami i solidną porcją koperku. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.