Masz już dosyć klasycznych rozwiązań? Ten składnik sprawi, że zupa będzie bardziej kremowa

Zupa pieczarkowa to zawsze dobry pomysł na obiad. Pieczarki są dostępne przez cały rok, ale warto sięgnąć po te świeże na początku sezonu do przygotowania najlepszych dań. Kto jest miłośnikiem tej zupy, ma na pewno na nią swoje patenty. Kto jednak szuka inspiracji, powinien dodać ten składnik i zobaczyć co się stanie.

22 kwietnia wypada Światowy Dzień Pieczarek, jest to więc idealny moment na przygotowanie pysznej i kremowej zupy pieczarkowej. Szukając innowacji w kuchni, spróbuj dodać ten jeden nowoczesny składnik i wynieś swoją zupę na wyższy poziom. Najlepiej smakuje w wersji lekko pikantnej w stylu tajskim.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Czym najlepiej podkręcić smak pieczarek?

Pieczarki można wcześniej podsmażyć z dodatkiem pieprzu i soli, a także dodać ulubione zioła. Jeśli kochasz czosnek, możesz go dodać więcej, pięknie podkreśli smak twoich grzybów. Warto jednak zachować umiar, ponieważ zbyt duża ilość czosnku, zdominuje twoją zupę. Ania Starmach ma na swojej stronie ciekawą poradę dotyczącą przyrządzania zupy pieczarkowej "W garnku o grubym dnie (w tym, w którym przysmażałeś pieczarki) podgrzej masło, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, a po chwili pokrojone warzywa. Całość zalej bulionem (przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj około 20 minut, po tym czasie dodaj pieczarki i gotuj około 15 minut." Zgodnie z upodobaniami w zupie nie powinno zabraknąć świeżej natki pietruszki, lubczyku czy koperku.

Zdrowy zamiennik tłustej śmietany

Chcą uzyskać lekką i mniej kaloryczną zupę zamiast śmietany dodaj mleczka kokosowego. Jest to zarazem idealne rozwiązanie dla osób na diecie wegetariańskiej. W ostatnich czasach coraz częściej spotykane na półkach sklepowych mleczko jest świetnym wspomagaczem wszystkich dbających o linię. Co ciekawe zawiera w sobie dużo wapnia, który sprawia, że regularne spożywanie może pomóc w walce z osteoporozą oraz innymi chorobami wynikającymi z niedoboru tego składnika. Dodatkowo badania nad mleczkiem kokosowym potwierdzają także wpływ spożywania mleczka kokosowego na regulacje poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto doda twojej zupie delikatnego i aksamitnego smaku.

Przepis na zupę pieczarkową w tajskim stylu z dodatkiem mleczka kokosowego

Składniki:

  • 1,5 L bulionu warzywnego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 puszka mleczka kokosowego 5-7%
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • pół papryczki chili
  • sól i pieprz
  • kolendra

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki oraz pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostki.
  • Wrzuć warzywa do bulionu i zagotuj całość. Na wolnym ogniu kontynuuj gotowanie pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Na patelni rozpuść masło i podsmaż pieczarki, aż zaczną się lekko rumienić.
  • W międzyczasie pokrój w plastry papryczkę chili, jeśli chcesz tylko trochę ostrości wykorzystać ćwiartkę całej papryczki.
  • Podsmażone pieczarki i pokrojoną papryczkę dodaj do wywaru i wlej mleczko kokosowe. Według smaku dopraw całość solą i pieprzem, a następnie zblenduj na gładko.
  • Gotowe danie udekoruj kolendrą.
Czy pieczarkowa to twoja ulubiona zupa?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.