Zupa szparagowa w wersji "o mamuńciu". Nie będzie zielona, ale za to kremowa i wyrazista

Zupa ze szparagów - przepis, który w kilka chwil zamieni twoją kuchnię w naprawdę dobrą restaurację. Tego smaku nie zapomnisz na długo, a to dzięki serowemu dodatkowi. I nie, nie będzie zielona, a aksamitnie biała. Kiedy zaserwujesz tę zupę szparagową, nikt nie uwierzy, że nie była zamówiona od szefa kuchni.

Zupa szparagowa z białych szparagów nawet brzmi, jak arcydzieło kulinarne, a jej smak temu dowodzi. Przepis na zupę krem z białych szparagów jest prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa, a całość dopełnia ser. I to nie byle jaki ser. Białe szparagi i gorgonzola to połączenie, które zasługuje na specjalne uznanie. Uznajmy więc zatem, że to najlepszy przepis na obiad

Zobacz wideo

Zupa szparagowa. To połączenie to eksplozja smaku

Składniki:

  • 500-600 g białych szparagów,
  • ok. 150 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią),
  • 80 g śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • do podania: grzanki ziołowe, chipsy z boczku lub szynki parmeńskiej.

Zupa krem z białych szparagów - tak ją wykonasz

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz je. Niestety, w przeciwieństwie do zielonych, białe szparagi mają twardą skórkę, którą należy usunąć przed obróbką. Następnie pokrój je na kawałki. Nie muszą być małe - zupę i tak będziemy blendować.
  2. Bulion zagotuj i dodaj do niego szparagi. Gotuj na średnim ogniu, aż będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę oraz pokruszony ser. Gotuj do momentu, aż ser się rozpuści. Na tym etapie nie doprawiaj zupy.
  3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiksuj całość na gładki krem. Dopiero teraz dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Gotuj jeszcze kilka minut i podawaj z dodatkiem grzanek lub chipsów z boczku.

Wskazówka: Zupa szparagowa wyjdzie pyszna na każdym bulionie. Dlatego, jeśli zostało ci trochę rosołu, także możesz go wykorzystać do tej potrawy. Właśnie w takich względów zawsze warto mieć w zamrażarce trochę rosołu lub słoik zawekowanego w lodówce. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.