Przepis na gofry idealne na romantyczną randkę. Bita śmietana jest passe

Przepis na gofry jest banalny. Jednak te są dużo lepsze, dużo smaczniejsze i jeżeli je podasz, to każdy będzie w szoku. I to pozytywnym szoku. Przecież gofry nie są przysmakiem jedynie dla miłośników łakoci. Gofry na słono są najlepsze na świecie.

Jak zrobić gofry, żeby były pyszne, niebanalne i zaskakujące? Przepis na gofry jest w zasadzie powszechnie znany - to najczęściej słodkie, czasem aż mulące ciasto z mnóstwem dodatków. Najczęściej sięgamy po nie w nadmorskich budkach lub w innych turystycznych miejscach, ale ten przepis nie ma z tradycyjnymi wiele wspólnego. Są dużo lepsze i z powodzeniem zastąpią obiad.

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to

Przepis na gofry - będą lepsze niż tradycyjne

Składniki:

  • ok. 300 g miałkiej mąki, najlepiej typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki serka ricotta lub twarożku,
  • 2 średnie jajka,
  • 4 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka soli,
  • odrobina suszonego oregano,
  • 2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu.

Dodatkowo: sos pomidorowy: passata pomidorowa, odrobina oliwy, suszone oregano, czosnek, sól i pieprz. Ulubione dodatki - salami, wędlina, pieczarki, dowolne sery, papryka, oliwki itp. 

Wytrawne gofry. Sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
  2. Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka oraz ser dojrzewający i przyprawy, a także oliwę. Całość zmiksuj na gładkie, lecz gęste ciasto. Następnie odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
  3. Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. W tym samym czasie możesz rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  4. Chochelką nakładaj na blaszki gofrownicy porcje ciasta na wytrawne gofry i piecz je na złoto.
  5. Przygotuj sos pomidorowy - odrobinę passaty wymieszaj z łyżeczką koncentratu, dodaj 2 łyżki oliwy, suszone zioła oraz trochę czosnku.
  6. Gofry posmaruj sosem i dodaj na wierzch swoje ulubione dodatki. Mozzarellę albo zetrzyj na tarce, albo pokrój w cienkie kawałki, dodaj wędlinę, pieczarki i wszystko, co lubisz.
  7. Gofry z dodatkami połóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści, zazwyczaj nie trwa to więcej niż 10 minut. 

Takie gofry wprawią w zachwyt każdego łasucha i z pewnością zaskoczą twoich bliskich. Myślę, że spokojnie można je zaserwować i na śniadanie, i na obiad i na każdy inny posiłek. Jeśli lubisz kombinować i próbować nowych smaków, pora na wytrawne gofry.

Więcej o: