-
Haps
-
Jak przygotować
- To najlepszy przepis na jajka. Nie na miękko i nie w majonezie - obtocz je i usmaż, a kubki smakowe oszaleją
To najlepszy przepis na jajka. Nie na miękko i nie w majonezie - obtocz je i usmaż, a kubki smakowe oszaleją
Jajka po szkocku to rzecz absolutnie fantastyczna z kilku powodów. Są łatwe w przygotowaniu, sycące i naprawdę przepyszne. Mogą być serwowane jako przekąska lub samodzielne danie podawane na przykład z frytkami lub surówką. Jak zrobić jajka po szkocku? Przygotuj składniki jak na kotlety mielone.
Jajka po szkocku to chyba najsłynniejsza przekąska na Wyspach Brytyjskich i można je zamówić niemal w każdym barze lub pubie, jako coś na ząb podczas spotkań przy kuflach pełnych złocistego trunku. Jajka po szkocku także z powodzeniem staną się daniem obiadowym lub sycącym śniadaniem i jak raz ich spróbujesz, nie zapomnisz nigdy o ich smaku. Jak zrobić jajka po szkocku? Najpierw ugotowane na półtwardo jajka należy obrać i szczelnie owinąć mielonym mięsem. Następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Proste, prawda?
Zobacz wideo Zobacz obłędny przepis na szparagi!
Najlepszy przepis na jajka. Jak zrobić jajka po szkocku?
Składniki:
- ok. 700 g mielonego mięsa, polecam wołowe lub wołowo-wieprzowe,
- 10 jajek,
- 1 cebula,
- czubata łyżka musztardy,
- 2 małe ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
- olej do smażenia.
Jajka po szkocku - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania jajek. Nie gotuj ich na twardo - najlepiej sprawdzą się jajka pięciominutowe, by żółtko nie było ścięte. Następnie ostudź je i obierz.
- Do miski przełóż mielone mięso, dodaj cebulę startą na tarce oraz czosnek zmielony w prasce. Dodaj przyprawy wedle uznania i dodaj 2 łyżki bułki tartej.
- Mięso dokładnie wyrób tak jak na kotlety mielone. Następnie każde jajko dokładnie obtocz w masie mięsnej tak, by w całości je zakrywało. Warstwa mięsa na jajkach powinna mieć ok. 1 cm grubości.
- W głębokiej patelni lub szerokim rondlu porządnie rozgrzej olej. Następnie wkładaj jajka po szkocku (wcześniej oczywiście obtoczone w bułce tartej). Smaż je na apetyczny, złotobrązowy kolor. Podawaj na ciepło albo na zimno.
Takie jajka są idealną przekąską podczas różnych rodzinnych spotkań, ale sprawdzą się także na piknikach oraz umilą wspólne kibicowanie. Bardzo dobrze smakują z sosem koperkowym lub czosnkowym albo ostrym paprykowym ajwarem.